“U BiH nema vizije i ideje. Tjeraju nas da koračamo ka naprijed sa povezom na očima”

Ovo je poseban jubilej u istoriji Republike Srpske, njenih prvih trideset godina, ali moram da kažem da je svaka od tih godina bila posebna i istorijska, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik prilikom obraćanja na svečanoj akademiji.

Ana Brnabić: Republika Srpska je nastala na genocidu, ali nad srpskim narodom

Između ostalih prisutnih, pozdravio je predstavnike kineske ambasade uz riječi “njih smo jedine i pozvali”, što je izazvalo smijeh prisutnih.

Dodik je na početku istakao da je Srpska simbol našeg postojanja i života, čuvar sjećanja na stradanja u XX vijeku.

– Srpsku je stvorio srpski narod, ali nije stvorena samo za Srbe, nije nastala iz inata iz prkosa, nije nastala da bude nečiji trn u oku, nastala je iz straha da nam se ne ponovi genocid iz Drugog svjetskog rata – poručio je Dodik.

Danas se Srpska, dodaje on, bori da sačuva ono što je prije 26 godina napisano i potpisano.

– Ne znam da li još negdje na svijetu ustavobranitelje proglašavaju faktorom nestabilnosti – rekao je on i dodao da je BiH velika nevolja i velika regresija.

– U BiH nema vizije i ideje koja bi mogla donijeti stabilnost u budućnosti – rekao je Dodik, naglasivši da nas danas tjeraju da koračamo ka naprijed sa povezom na očima.

– Moramo odbaciti misli o svemogućem stranom faktoru. BiH je u stanju parališuće krhkosti sa izgubljenim traganjem o nemogućem. Ne može se prokrčiti zajednički put uz naslijeđenje mrźnje – rekao je on.

Istakao je da Srpska traži samo ono što joj je Ustavom dato.

– Priča o građanskoj BiH je iluzija koju žele da nam nametnu i da gurnu srpski narod u građanske manjine. BiH je oblik koji je sahranio suživot. Suživot je farsa političkih Bošnjaka, jer nema suživota ako se mrzi – poručio je on.

Ako ne riješimo ove izazove, navodi, prijeti nam da će se BiH raspasti, a Srpska iz toga povući.

– Moj princip je da se moraju vratiti ovlaštenja entitetima. Entiteski parlamenti moraju da imaju veću ulogu. Smatram da BiH ide u pravcu na koji nismo pristali potpisivanjem Dejtonskom sporazuma. Ljute nas presude donesene od Ustavnog suda – rekao je on uz poruku da nećemo uvijek dobiti ono što želimo, ali da to ne znači da trebamo odustati.

– Vjerujem da uz hrabrost možemo ostvariti dogovor kojim svi narodi mogu napredovati. Ne možemo promijeniti naš odnos prema onome čemu je naš narod dao ogromne žrtve. Mi smo izdržljivi i ovih trideset godina to potvrđuje, volimo Republiku Srpsku, kao što svako voli svoju zemlju i zato smo spremni da se žrtvujemo – istakao je Dodik i naglasio da je mir cilj.

– Nismo valjda preživjeli logore da bi nas zastrašile prijetnje i da bismo odustali od naše kuće. Nemojte da nam prijetite, jer narod koji je preživio stratišta nije moguće zastražiti – rekao je on i pozvao sve u BiH i izvan nje da razumiju da nam je potreban normalan život koji nikome neće ništa nametati.

Objavljena pjesma povodom 30 godina Republike Srpske (VIDEO)

– Ukoliko odbace Ustav, odbacili su BiH. Srpska ne ruši BiH, nego to čine oni koji ruše Ustav – poručio je Dodik.

Izrazio je zahvalnost Srbiji i prijateljima širom svijeta na velikoj podršci koju pružaju Srpskoj.

– Živjela Republika Srpska, živjela Srbija – rekao je Dodik i čestitao 9. januar – Dan Republike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79