U BiH nije ali u Brčkom jeste proglašen Dan žalosti 11. jula

Dan žalosti obilježava se obveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade i institucija Brčko Distrikta BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić donio je odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti na području Distrikta.

Dan žalosti obilježava se obveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade i institucija Brčko Distrikta BiH.

Medijske kuće na teritoriju Brčko distrikta BiH i organizatori kulturno-umjetničkih i športskih manifestacija na teritoriju Brčko distrikta BiH dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčkog.

Podsjećamo u Bosni i Hercegovini 11. juli neće biti proglašen danom žalosti, u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, u srijedu, 5. jula.

Hurtić je potvrdio da Vijeće ministara BiH nije postiglo suglasnost o proglašavanju 11. jula dana žalosti, kada se obilježava 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Protiv ove odluke bili su ministri iz bh. entiteta Republika Srpska, potvrđeno je za RSE.

Inače, Vijeće ministara, odnosno vlast na državnom nivou u BiH čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider Milorad Dodik, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, te nekoliko stranaka okupljenih oko Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79