U BiH pripreme u slučaju koronavirusa: Obustavljena nastava u nekoliko škola

U BiH pripreme u slučaju koronavirusa: Obustavljena nastava u nekoliko škola


U Doboju traje sastanak predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i institucija BiH o pojavi koronavirusa s ciljem pravljenja zajedničkog plana kako bi se preventivno djelovalo.

Inače ovo je prvi sastanak na kojem učestvuju svi predstavnici vlasti i zdravstvenih ustanova oba entiteta kako bi se napravili planovi koje će poduzeti svi učesnici sastanka.

Nastava u Drugoj osnovnoj školi Hasan Kikić u Gračanici sutra se neće odvijati zbog povećanog broja učenika i nastavnika koji su zaraženi virusom sezonske gripe, ali i određenog broja djece koja su proteklog vikenda skupa s roditeljima boravila u Italiji, piše Hayat.

A širom zemlje pripremaju se za djelovanje ukoliko dođe do pojave koronavirusa.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odlučila izdvojiti 200.000 KM za sufinansiranje adaptacije i opremanja izolacijskih soba u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za prijem i liječenje eventualno oboljelih od koronavirusa.

U Domu zdravlja “Dr. Isak Samokovlija“ Goražde poduzete su mjere kojima se smanjuje mogućnost širenja koronavirusa, ukoliko se pojavi, kazao je za ovdašnje medije direktor ove zdravstvene ustanove dr. Edin Čengić. Mjere, objasnio je, nisu isključivo inicirane pojavom virusa.

“Mjere su proistekle iz evidentnog povećanja broja slučajeva oboljelih od sezonske gripe koja je već u toku i naravno mogućnosti da dođe do pojave koronavirusa i kod nas. U skladu s tim već od jučer smo obustavili vakcinaciju sve djece do daljnjeg, kao i sistematske preglede za upis u školu kako zdrava djeca ne bi dolazila u naše prostorije i došla u opasnost da se inficiraju, a da bi ujedno rasteretili i naše resurse, kazao je Čengić.

Zbog velikog broja izostanaka učenika i nastavnog osoblja, uzrokovanog gripom i oboljenjima sličnim gripi, jučer je obustavljena nastava u tri osnovne škole na području općine Gračanica i jednoj školi u Lukavcu.

“Pratimo i u stalnom smo kontaktu sa Higijensko – epidemiološkom službom TK, tako da ćemo danas iz istog razloga obustaviti nastavu u još jednoj školi zbog povećanog broja izostanaka učenika. Riječ je o Drugoj osnovnoj školi u Živinicama, kazala je za domaće medije ahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Objasnila i da razloga za stvaranje panike nema, ali da se prati situacija na terenu.

KORONA U EKONOMSKIM PARAMETRIMA

Prema pisanjima svjetskih medija, tačno 500 najbogatijih ljudi na svijetu izgubilo je u jednom danu ukupno 139 milijardi dolara, a tržišta su se zakočila uslijed strahovanja da će širenje virusa ugroziti globalnu ekonomiju. Ovo su okarakterisali za najveći gubitak za najimućnije stanovnike planete sa Bloomberg-ove liste najbogatijih još od oktobra 2016. godine.

Bernar Arno, treći najbogatiji čovjek na svijetu i generalni direktor proizvođača luksuzne robe izgubio je 4,8 mlrd USD, a bez istog iznosa ostao je i direktor Amazona Jeff Bezos. Račun ostalih milijardera sa liste prvih 10 je za najmanje 2,3 mlrd USD manji. Kina, koja je žarište virusa korona, čini 40% svjetskog tržišta luksuzne robe. Tržišni pad je naročito snažno pogodio akcije agencija koje organizuju krstarenja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija