U BiH prošle godine 3,3 miliona korisnika interneta

young beautiful womanl in bed using mobile phone late at night at dark bedroom lying happy and relaxed enjoying social media network at her phone in communication internet addiction concept

Regulatorna agencija za komunikacije objavila je Izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

U periodu obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, u BiH je ukupno djelovalo 60 pružalaca Internet usluga.

Rezultati ankete pokazali su da je na kraju 2020. godine u Bosni i Hercegovini bilo ukupno 770.775 internet pretplatnika.

Agencija procjenjuje da je u istom periodu bilo 3.336.591 korisnika interneta, odnosno da stopa korištenosti interneta u BiH za 2020. godinu iznosi 94,49%.

“Kada je riječ o vrsti pristupa internetu, na tržištu BiH, dial-up pristup putem analognog i ISDN modema sa 351 pretplatnikom čini samo 0,046% od ukupnog broja pretplatnika interneta, dok širokopojasni (eng. broadband) pristup ima 770.424 pretplatnika. Statistika pokazuje da je u 2020. godini dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 53,43% od ukupnog broja internet pretplatnika u BiH. Na drugom mjestu je kablovski pristup čiji broj pretplatnika čini 33,47% od ukupnog broja internet pretplatnika.

Podaci dati u izvještaju pokazuju da je korištenje širokopojasnog Interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, što je uticalo na unaprjeđenje ponude usluga za krajnje korisnike, što se posebno ogleda u ponudi paketa usluga koji istovremeno objedinjuju više usluga elektronskih komunikacija. Takođe, u 2020. godini došlo je do značajnog porasta korištenja većih pristupnih brzina u odnosu na raniji period, što se može smatrati posljedicom digitalizacije svih sfera života izraženom u uslovima COVID 19 pandemije.

Agencija očekuje da će daljnji razvoj konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti uvođenje inovativnih i kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u BiH. Ponuda bržeg i jeftinijeg pristupa internetu je preduvjet razvoja informacionog društva, a samim tim i napretka ekonomije i društva u cjelini, navode u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79