U BiH se godišnje u prosjeku za mito u porodilištima u BiH daje 2.124.772 KM

Udruženje Babysteps je izradilo studiju koja na osnovu parametara uzoraka iz ankete koja je sprovedena nad porodiljama u BiH.

U skladu sa datim odgovorima o iznosu novca/vrijednosti poklona kojeg su porodilje dale medicinskom osoblju pri porodu, obračunata je prosječna vrijednost pa se tako dolazi do podatka da je to iznos od 141,65 KM.

Dakle, pri porođaju se prosječno doktori i osoblje “časti” sa 141,65 KM.

“Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za “čašćenje” odnosno mito u porodilištima izdvaja 2.124.772 KM!” navode iz Baby steps

Tokom saradnje sa porodiljama dijeljenjem njihovih iskustava saznali su da se većina majki ne odluči ponovo rađati upravo zbog sistemske korupcije, direktnog ili indirektnog navođenja na plaćanje usluga koje su besplatne.

Upravo o rezultatima ovog istraživanja u Banjaluci će u četvrtak biti održana konfetencija za medije.

“Na press konfenerciji ćemo podijeliti saznanja koja smo prikupili tokom rada sa porodiljama, istraživanjima koje smo proveli, ali ćemo prezentirati i video iskustva majki koje su rađale u ovoj zemlji i koje su bile direktno suočene sa korupcijom u trenutcima kada su se borile za svoj život i život svog djeteta. Na press konferenciji ćemo prezentirati i odgovore porodilišta Banjaluka na saradnju, kao i obraćanje predstvanika iz porodilišta u Banjaluci kako bi svi skupa samnjili broj poroda koje prati korupcija” stoji u pozivu ovog Udruženja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79