U BiH uništeno 3.000 kilograma oduzete droge

U BiH uništeno 3.000 kilograma oduzete droge


Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih droga Bosne i Hercegovine dosad je u pet navrata uništila droge, i to u postrojenjima Termoelektrane Gacko i firme BSI Jajce, a posljednji put uništavanje je otkazano zbog štrajka zaposlenih u preduzeću u kojem je to trebalo biti učinjeno.

U ovih pet navrata uništeno je najmanje 3.000 kilograma droga, najviše marihuane, amfetamina, heroina, te kokaina i sintetičkih droga.

Prvi put je jula 2018. godine u Termoelektrani Gacko uništeno oko 700 kila droge po naredbama nekoliko sudova u BiH. Ulična vrijednost uništene droge bila je procijenjena na oko sedam miliona KM.

Potom je u decembru iste godine uništeno oko 500 kilograma droge u postrojenjima firme BSI, po naredbama nekoliko sudova iz Srednjobosanskog kantona. Ulična vrijednost te droge iznosila je oko 4,5 miliona KM.

Godinu kasnije, decembra 2019, također u Jajcu uništena je oduzeta droga procijenjene ulične vrijednosti od oko milion KM, a uništena je po naredbama sudova iz Tuzlanskog kantona u više od 1.300 predmeta. U odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH nije naznačeno o kojoj je količini riječ, prenosi Faktor.

Novembra 2020. godine uništena je droga po presudama sudova iz oko 2.000 predmeta. Nije navedena količina ni ulična vrijednost niti gdje je uništena. Odgovoreno je da je uništavanje izvšila Komisija uz podršku Ministarstva sigirnosti BiH, MUP-a ZDK, Policije Brčko distrikta i Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a.

Peti put droga je uništena u martu 2021. godine u pećima firme BSI Jajce. Tada je uništeno oko 1.700 kilograma droge. Navedeno je da je Komisija, uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, FUP-a, MUP-a RS-a izvršila uništavanje droga deponovanih u prostorijama FUP-a i SIPA-e, a po naredbi više sudova u BiH.

“Šesto uništavanje je otkazano neposredno pred samu realizaciju planiranih aktivnosti u februaru 2023. usljed štrajka u firmi u čijim postrojenjima je bilo planirano njegovo provođenje”, piše u odgovoru. Nije naznačeno gdje je bio štrajk.

Iz Ministarstva sigurnosti su između ostalog naveli da su oduzete opojne droge i dalje smještene na mnogobrojnim lokacijama širom BiH (u sudovima, tužilaštvima, policijskim agencijama).



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija