U BiH veliki problem zbog žalbi na postupke javnih nabavki

U Bosni i Hercegovini, problemi zbog žalbi na postupke javnih nabavki dostigli su zabrinjavajući nivo. Sve češće se suočavamo s situacijama u kojima profesionalni žalitelji koriste ove postupke ne kako bi dobili ugovore, već kako bi usporili proces, naplatili advokatske troškove ili čak provodili ucjene.

Jedan od primjera koji ilustrira ovu problematiku dolazi iz Agenije za javne nabavke.

Naime, kompanija koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija uložila je žalbu na javne nabavke za različite vrste poslova, uključujući molerske radove, izgradnju bazena, nabavku voća i povrća, lož ulja te računara. Ovakvo ponašanje kompanija koje se inače ne bave navedenim djelatnostima sugerira da postoji trend zloupotrebe procesa javnih nabavki u svrhu ostvarivanja finansijskih koristi na štetu javnih institucija i drugih ponuđača.

Profesionalni žalitelji, često nazivani “žalbama po narudžbi”, predstavljaju ozbiljan izazov za transparentnost i efikasnost javnih nabavki u BiH. Njihovo djelovanje negativno utiče na procese donošenja odluka, produžava vrijeme realizacije projekata te povećava administrativne troškove za učesnike u postupcima javnih nabavki.

Ovakve situacije zahtijevaju hitno djelovanje nadležnih institucija kako bi se suzbio ovaj problem i osigurala integritet i efikasnost sistema javnih nabavki. Potrebno je osmisliti mehanizme koji će spriječiti zloupotrebu procesa žalbi i sankcionirati one koji ih koriste na neetički način.

Ukoliko se ne preduzmu adekvatne mjere, problem profesionalnih žalitelja mogao bi dalje narušiti povjerenje u javne nabavke te imati negativne posljedice po transparentnost, efikasnost i kvalitet javnih usluga u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79