U Bosni i Hercegovini, protestuju i državni službenici: “Nezadovoljni osnovicama njihovih plaća”

Kako su istakli, nemaju drugog izbora, jer se njihov poslodavac oglušuje na njihove zahtjeve i od prošlih protesta u septembru se ništa nije promijenilo

Članovi Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH danas su mirnim okupljanjem ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo protestovali nezadovoljni osnovicama njihovih plaća, ali i jer nemaju potpisan kolektivni ugovor.

Kako su istakli, nemaju drugog izbora, jer se njihov poslodavac oglušuje na njihove zahtjeve i od prošlih protesta u septembru se ništa nije promijenilo.

 

– Osnovni i glavni zahtjev našeg Sindikata je potpisivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na to da nas naš poslodavac ne uvažava, ne vidi i ne zna da postojimo, on se ni u budućem periodu neće pokrenuti niti išta preduzeti, tako da mi organizujemo daljnje aktivnosti da pišemo ambasadama, sindikatima u Americi i Engleskoj, ne bi li neko vidio da se država urušava planski i jačaju se entiteti – istakao je Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

 

Entiteti se, kako ističe, održavotvoruju, a sve na račun uposlenih u državnim institucijama.

 

– Poslodavac nije zainteresovan da potpisuje kolektivni ugovor i što bi? Razlika od osnovice za obračun plaće 535, koja je bila prije deset godina, i ove sadašnje 475, koja traje deset godina na godišnjem nivou iznosi 73 miliona.

Što bi poslodavac potpisivao ugovor s nama i odrekao se toga. On ta 73 miliona prebacuje na entitete. S obzirom na to da to traje 10 godina, 730 miliona su 22 hiljade zaposlenih od svojih plaća odvojili i prebacili entitetima – kazao je Karčić.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79