U Brčkom proglašena epidemija morbila

U Brčkom proglašena epidemija morbila


Na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine proglašena je epidemija zarazne bolesti malih boginja (morbila), javlja Anadolija. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Asmir Mujanović, donio je odluku o proglašenju epidemije na osnovu analize činjeničnog stanja, na prijedlog šefa Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Dr. Jasmina Čehić Ljaljić iz Pododjeljenja za javno zdravstvo izjavila je da je od početka godine prijavljeno 112 slučajeva oboljelih od morbila, uključujući 28 djece do dvije godine, 27 djece u dobi od 2 do 5 godina, 52 djece u dobi od 5 do 18 godina te pet osoba starijih od 18 godina. Od ukupnog broja slučajeva, 24 osobe su hospitalizirane, ali nije bilo smrtnih ishoda, objavila je Vlada Brčko distrikta BiH.

“Najznačajnija preventivna mjera je vakcinacija protiv morbila. Obuhvat vakcinacijom za 2023. godinu iznosio je 52 posto, dok je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebna vrijednost od 95 posto. Od ukupnog broja oboljelih, 92 osobe nisu bile vakcinisane, četiri osobe su bile vakcinisane, dok je 16 nepotpuno vakcinisano,” navela je Ljaljić.

Šefica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Brčko distrikta BiH, specijalista epidemiolog Adrijana Grgić, predstavila je osnovne simptome morbila.

“Prvo se javlja visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju i osip na unutrašnjoj strani obraza. Sedmog do osmog dana javlja se osip na tijelu koji počinje iza ušiju, obuhvata kosmati dio glave, širi se na lice i prema trupu, s tim da šake i stopala nisu prekriveni osipom. Osip izbija 48 sati i traje 5-7 dana nakon čega nastupa perutanje kože,” pojasnila je Grgić.

Grgić je dala preporuke kako postupiti u slučaju pojave simptoma.

“Preporuka je da se prvo najavite telefonom o vašem dolasku, stavite masku na lice, koristite papirni ubrus prilikom kihanja ili kašljanja, koji ćete zamotati i baciti nakon upotrebe. Važno je da se ne zadržavate u čekaonicama i da se javite na šalter kako bi vas ljekar odmah pregledao. Ukoliko neko od ukućana ima simptome, a postoji neko ko je imuno kompromitovan ili nije vakcinisan, potrebno je da se ista osoba odmah izoluje kako ne bi prenijela bolest drugima. Osoba koja je oboljela je zarazna četiri dana prije pojave osipa i četiri dana nakon pojave osipa, ukupno osam dana, te može zaraziti devet do jedanaest osoba u svom okruženju. Ukoliko se simptomi jave djetetu u vrtiću ili školi, potrebno ga je izolovati u drugu prostoriju i obavezno pozvati roditelja ili staratelja da dođu po svoje dijete,” kazala je Grgić.

Još jednom je naglašeno da je vakcinacija jedina efikasna prevencija morbila. “Daje se MMR vakcina u dobi od godinu dana, dok se druga doza daje u dobi od šeste godine, pred početak pohađanja škole. Zbog proglašenja epidemije, organizovat će se davanje MMR vakcine i u drugoj smjeni, u dječijem dispanzeru,” kazala je Grgić, pozvavši sve roditelje koji su propustili vakcinaciju, čija su djeca zdrava ili nepotpuno vakcinisana, da dovedu dijete na vakcinaciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija