Luka Ploče gubi ključnog partnera ArcelorMittal Zenica zbog zatvaranja koksare

Uprava Luke Ploče ulaže maksimalne napore kako bi se nosila s novonastalom situacijom, poručili su iz lučkog operatera. Luka Ploče je saopćila da gubi jednog od svojih glavnih poslovnih partnera, bosanskohercegovačkog proizvođača dugih čeličnih proizvoda ArcelorMittal Zenica, jer je čeličana zatvorila koksaru.

Željezara u Zenici nastavit će s radom, ali će koks, koji je do sada uvozila preko luke Ploče, sada dijelom nabavljati na bosanskohercegovačkom tržištu, a dijelom iz uvoza.

Prema podacima, prošle godine je ArcelorMittal Zenica preko luke Ploče uvezao 403.570 tona uglja, a u prvih pet mjeseci ove godine još 38.000 tona, prenosi Indikator.

Uprava Luke Ploče ističe da ulaže maksimalne napore kako bi se nosila s novonastalom situacijom, naglašavajući važnost prilagodbe novim uslovima poslovanja.

Zatvaranje koksare u Zenici uslijedilo je krajem aprila. Ovaj potez značajno utječe na poslovanje Luke Ploče, koja je dugi niz godina bila ključna uvozna tačka za ArcelorMittal Zenica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79