U Crnoj Gori planiraju vratiti radnu nedjelju tokom sezone

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore pokrenulo je inicijativu za izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini, kojima planira ponovno uvođenje radne nedjelje tokom sezone. Resorni ministar Nik Đeljošaj potvrdio je ovu namjeru za Radioteleviziju Crne Gore.

Prema Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, predložene izmjene uključuju novi član 35b. Ovim članom uvode se dodatna izuzeća od zabrane obavljanja trgovinske djelatnosti nedjeljom.

Trgovina na veliko i malo bit će dozvoljena nedjeljom u razdoblju od 1. juna do 31. augusta te od 1. decembra do 31. januara, i to od 7 do 15 sati ili 15 do 23 sata. Za prodajne objekte unutar trgovačkih centara radno vrijeme bit će od 10 do 18 sati.

Nadalje, trgovci će moći obavljati trgovinu nedjeljom samo u jednom prodajnom objektu u okviru jedne jedinice lokalne samouprave. Obveza trgovaca je obavijestiti nadležni inspekcijski organ o lokaciji i vremenu trgovine najkasnije 15 dana prije početka.

U cilju dodatne zaštite prava zaposlenih, uvedena je obveza trgovaca da zaposlenicima koji rade nedjeljom omoguće korištenje prve naredne subote kao dana sedmičnog odmora.

Ove predložene izmjene imaju za cilj usklađivanje radnog vremena trgovinskih objekata s potrebama sezonskog turizma i dodatnu regulaciju prava zaposlenika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79