U Crnoj Gori ukinut PDV na brašno i ulje

U Crnoj Gori će gorivo pojeftiniti za više od 20 eurocenti po litru, a privremeno će biti ukinut ili smanjen porez na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice nakon što je Skupština usvojila izmjene zakona o tome, javlja Beta.

Izmjene Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodanu vrijednost je pripremila prethodna vlada, a nova je ostala pri gotovo istim predloženim rješenjima.

Predviđeno je smanjenje akciza na gorivo do 50 posto, privremeno ukidanje PDV-a na brašno i jestivo ulje, te smanjenje na sedam posto PDV-a na so.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je najavio da će se akcize na gorivo za sada smanjiti za 40 posto što bi po sadašnjim cijenama značilo smanjenje cijene dizela za 21,3 eurocent, a benzina za 26,6 eurocenti. Nove cijene goriva se očekuju u ponedjeljak ili utorak.

Skupština je odlučila da se poveća cijena paklice cigareta za desetak eurocenti od 1. juna.

Dio zastupnika je izrazio sumnju da će građani imati koristi od nižeg PDV-a na osnovne namirnice, jer smatraju da trgovci neće smanjiti cijene, prenosi Al Jazeera Balkans.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79