U Goraždu najnoviji slučaj samoubistva zabrinuo građane: Tražio je stručnu pomoć, ali grad nema stalnog psihijatra

U Goraždu najnoviji slučaj samoubistva zabrinuo građane: Tražio je stručnu pomoć, ali grad nema stalnog psihijatra


U Goraždu je prije nekoliko dana mladić od 31 godinu izvršio samoubistvo. Kako N1 nezvanično saznaje navedeni momak se obraćao jednoj instituciji za pomoć, ali bezuspješno. Ovaj slučaj nije jedini te se ova lokalna zajednica u proteklom periodu se suočavala sa samoubistvima sugrađana. Ono što smo smo zvanično uspjeli saznati jeste da u Centru za mentalno zdravlje pri Javnoj ustanovi “Dr. Isak Samokovlija” nemaju stalno zaposlenog psihijatra.

O ovome smo razgovarali sa doktorom Edinom Čengićem, direktorom ove zdravstvene ustanove. Kako je objasnio za N1 imaju stalno zaposlenog jednog psihologa, dok je u procesu prijem još jednog psihologa.

“Nemamo stalno zaposlenog psihijatra. Prvo nam je dolazio doktor iz Sarajeva iz Psihijatrijske bolnice Jagomir Sarajevo, dok smo sada odlučili da po ugovoru o djelu angažujemo doktoricu koja je u penziji i ona sedmično dan ili dva dođe”, objasnio je Čengić.

Građane Goražda duboko je potresla vijest da je mladić od 31 godinu izvršio samoubistvo. Kako je N1 dobio informacije iz ovog grada, taj momak se obraćao jednoj instituciji za pomoć, ali ju nije dobio. Doktor Čengić ističe da je psihijatar ovom gradu itekako potreban, ali nije optimista da će ga dobiti.

“Znate specijalizacija dugo traje a mi nismo interesantna sredina da neko dođe da radi ovdje. Nama bi svakako dobrodošao psihijatar kao stalno zaposlen”, istakao je Čengić.

Goražde, kako ga tamošnji stanovnici zovu “Grad heroj” je tokom proteklog rata pretrpio značajne strahote i zasigurno je mnogo onih koji imaju problema sa mentalnim zdravljem, te im je pomoć psihijatra itekako potrebna.

Također, ostaje nada da će prijem još jednog psihologa, kako najavljuje, doktor Čengić biti uspješna i to na dobrobit građana Goražda koji se sve češće suočavaju sa samoubistvima u ovom gradu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija