Pazite šta pišete na društvenim mrežama, slijede kazne do 15 000 KM: KS donosi zakon koji uređuje on-line sferu

Pazite šta pišete na društvenim mrežama, slijede kazne do 15 000 KM: KS donosi zakon koji uređuje on-line sferu


 

Ne donosi samo Republika Srpska rigorozne zakone koji su klizav teren i potencijalna opasnost za gušenje slobode govora. Nakon skandaloznih odluka koje su donijele pojedine lokalne zajednice u Unsko-sanskom kantonu, Kanton Sarajevo uređuje on-line sferu.

 

I to Nacrtom zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima se recimo širenje lažnih vijesti, pa i putem društvenih mreža kažnjava sa do 15 000 KM.

Internet, pa i društvene mreže postaju javno mjesto i u Kantonu Sarajevo. Vlada je utvrdila Nacrt zakona o prekršajima, kojima se kažnjivim smatra širenje lažnih vijesti, ili panike, govor mržnje. Policija će postupati po prijavi i službeno, te odlučivati samostalno ko je prekršio zakon, dijeleći prekršajne naloge. Ako odbijete platiti, alternativa je suđenje.

“Kada ozbiljno prijetite, kada se ponašate nasilnički na internetu u budućnosti ćete moći biti prekršajno sankcionisati i to ako ste to radili u Kantonu Sarajevo, ili ako je posljedica nastupila u Kantonu Sarajevo. Mi smo pooštrili kaznenu politiku i povećali raspon kazni”, rekao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Pa se kazne kreću od 600 do čak 15 000 KM za pravna lica. Iako će Nacrt tek pred kantonalnu skupštinu, mnogima svježa sjećanja na 2015.godinu i takozvani tviter zakon iz Republike Srpske. Javni red i mir odlukama definisali su i pojedini gradovi, prednjače Cazin i Bihać. Za omalovažavanje državnih organa kažnjene su stotine Cazinjana. Ovakve zakonske norme kritikovali su okupljeni na panelu demokratskog centra, piše N1.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija