U Hrvatsku bez negativnog testa od sutra ne mogu ni svi državljani EU

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović objavio je na sjednici vlade nove mjere na granicama. Odluka o novim mjerama stupa na snagu sutra.

“Donesena je nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, a veže se na evropske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa”, rekao je.

Prema njegovim riječima u ovom trenutku jedina zelena regija u EU je otok Fasta u Finskoj, prenosi Klix.

“Što se tiče trećih zemalja, putnici iz njih ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki, a jedna od njih je posjedovanje negativnog PCR testa”, kazao je.

“Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test”, dodao je Božinović.

Ulaz bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za naprimjer pomorce i radnike u sektoru saobraćaja, pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz hitnih razloga, putnici u tranzitu uz obavezu da napuste državu unutar 12 sati i pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79