U izolaciji dva uposlenika Gradske uprave: Koronavirus ušao i među tuzlanske vatrogasce

U izolaciji dva uposlenika Gradske uprave: Koronavirus ušao i među tuzlanske vatrogasce


Tri pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla pozitivna su na koronavirus, saznaje Faktor. Sva trojica su van stroja i nalaze se na kućnom liječenju.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio i načelnik Civilne zaštite Grada Tuzle Slavko Stjepić.

Obje vatrogasne stanice

– Nakon što smo utvrdili da su tri vatrogasca pozitivna na koronavirus, proveli smo proceduru dezinfekcije radnih prostorija u kojima 24 sata niko nije boravio. Za sada su samo ta tri čovjeka van stroja, ostali uredno rade, tako da sistem zaštite od požara nije doveden u pitanje – kaže Stjepić.

On je potvrdio i da niko od drugih vatrogasaca nije stavljen u izolaciju.

– Sve smo u radili u skladu s preporukama Kriznog štaba Grada Tuzle i Higijensko-epidemiološke službe (HES) Doma zdravlja Tuzla. Ja nisam epidemiolog ni ljekar i moram poštovati naloge struke u ovom slučaju – kaže Stjepić.

Saznajemo da tri pozitivna slučaja vatrogasaca dolaze iz obje vatrogasne stanice, one u Kreki i u centru Tuzle. Pored toga što vatrogasci često rade na terenu, priroda njihovog posla je takva da, kada nisu na intervenciji, budu u stalnom kontaktu s kolegama unutar svoje stanice. Ipak, niko, osim onih kod kojih je potvrđena zaraza nije u izolaciji.

– Za sada niko od ostalih vatrogasaca nije imao simptome – dodao je Stjepić.

Koronavirus ušao je i u Gradsku upravu Tuzla, gdje je jedna osoba testirana pozitivna, a u ponedjeljak je izvršena i dezinfekcija prostorija.

Zaposleni u izolaciji

– Nakon što je utvrđeno da je jedna osoba iz Gradske uprave pozitivna na koronavirus, utvrđena su dva najbliža kontakta među uposlenicima te su i oni poslani u izolaciju. Niko od njih nema simptoma, ali će i ta dva kontakta biti testirana – rekao je za Faktor epidemiolog Ademir Ahmetović, član Kriznog štaba Grada Tuzle.

On navodi da su i kod vatrogasaca ispoštovani svi protokoli i da su njihovi neposredni kontakti, poput članova porodice, stavljeni u izolaciju.

– Provedena je detaljna dezinfekcija, ne samo prostorija, nego i vozila, garaža i kompletne opreme. Kada je u pitanju slanje u izolaciju, te odluke donosi HES Doma zdravlja Tuzla – navodi Ahmetović.

Dodajmo da niti jedan vrtić, koji pripada Javnoj ustanovi “Naše dijete” Tuzla, ne radi, a kako stvari stoje, neće raditi najmanje do 8. jula jer će tek tada biti napravljena nova procjena epidemiološke situacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija