“U jednoj bh. džamiji se neće klanjati bajram namaz jer to ne dozvoljava imam?”

Uz dolazak Kurban-bajrama, jednog od najvažnijih muslimanskih praznika, Bosna i Hercegovina se priprema za obilježavanje ovog tradicionalnog i duhovno značajnog perioda.

Brojne džamije su se danima spremale i čistile za bajramske dane a jedna, nažalost će biti zaključana piše Crna-Hronika.

Radi se o džamiji Viljenjača kod Cazina. U njoj je, kako navodno saznajemo od naših čitatelja, vrata zatvorio glavni imam.

Kako saznaje portal Crna-Hronika problem je u tome što je hodža napustio džemat i od tada glavni imam ne dozvoljava ni jednom drugom hodži da dođe i da ga zamijeni.

“Poštovane džematlije, obavještavam vas da se sutra u našoj džamiji neće klanjati Bajram namaz,zato što to ne dozvoljava glavni imam Said ef Mujakić” – objavio je džematski odbor iz Vilenjača.

 

Ova reakcija je izazvala brojne komentare na Facebook-u:

-Je li taj Mujakić napravio vašu džamiju?

– Dok selo bude pravilo džamije a Islamska Zajednica knjižila na sebe bit će nam tako. Onda nam sole pamet Božija kuća.Kako pojedinac može upravljati Božijim stvarima?

Jel vama na Veljeneči može neko doći i zabraniti vam na vaše..e vala jeste muškarci

Jel džamija njegovo vlasništvo? Nisam čuo da je on pravio tu džamiju,pojedine hodže uzimaju sebi previše prava.

A koje to tu džamiju pravio taj neki predsjednik ili narod sa Vilenjače?  kao prvo i ne treba vam hodža imam u namazu, može predvodi i ko nije hodža. a još to je džematsko vlasništvo naroda sa vilenjače.

Bez obzira na nesuglasice ili eventualno centralizacija ne može i ne smije biti prepreka ili još gore da neko stavi zabranu obavljanja namaza. Žalosti me to što ovakve stavari se provlače kroz medije i ismijavaju. U svakom slučaju se nadam da su nesuglasice prevaziđene i da će se sutra obaviti namaz. Bajram Šerif Mubarek Olsun

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79