U jeku novih napetosti nakon lokalnih izbora: U Briselu se sastaju Vučić i Kurti

U Briselu će se danas sastati delegacije Beograda i Prištine, predvođene predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, s ciljem razmatranja primjene martovskog sporazuma iz Ohrida.

Susret dolazi u jeku novih napetosti nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne kosovske opštine, koje su Srbi bojkotovali. Naime, Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba pozvala je na opći bojkot izbora zbog čega je glasalo samo tri posto građana.

Srpska strana kaže da ništa ne očekuje, a kosovska se nada da će tema biti sudbina nestalih. Međutim, najveći spor ostaje Zajednica srpskih opština.

Najavljujući sastanak portparol EU Peter Stano rekao je da svaka strana treba napraviti ustupak kako bi nešto dobila.

Premijer Kurti je tokom nedavne posjete spomeniku nestalima ispred Skupštine Kosova rekao da se nada da će se na sastanku pričati o temi nestalih lica.

Kosovo i Srbija su usaglasile jednu deklaraciju, početkom aprila kada su se delegacije sastale posljednji put.

Na pitanje novinara šta očekuje od sastanka 2. maja Aleksandar Vučić je kratko odgovorio da ne očekuje ništa.

Podsjećamo nakon sastanka u Ohridu visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepp Borrell izjavio je da u aneksu sporazuma koji je dogovoren jasno piše da se Kosovo obavezuje da odmah krene u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Ovim sporazumom stvara se novi status koji znači da više ne moramo tražiti nadu u dijalogu, što nam omogućava da više ne budemo u kriznom ozračju, već da idemo na provedbu sporazuma koji je prihvaćen 27. februara”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

Vučić je nakon sastanka u Ohridu nekoliko puta ponovio da ništa nije potpisao s Kurtijem jer bi to značilo priznanje Kosova.

Dodao je da je formiranje ZSO prioritetna obaveza u skladu s dosadašnjim obavezama iz dijaloga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79