U kombiju preuređenom za šverc pronađena veća količina cigareta

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UI BiH) su u mjestu Raštelica pronašli i oduzeli veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama.

Kako su saopćili iz UIO, ukupno 8.210 pakovanja cigareta, tržišne vrijednosti 41.050 KM, bilo je sakriveno u potpuno preuređenom kombiju koji je služio za krijumčanje akcizne robe.

Prilikom detaljne kontrole službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su da je unutrašnjost motornog vozila potpuno preuređena na način da je stvoren prostor koji je služio za krijumčarenje cigareta.

– Nakon detaljnog pregleda otkriveno je 8.210 pakovanja cigareta koje su bile namijenjene crnom tržištu jer nisu bile obilježene akciznim makicama. Ova akcija provedena je u skladu s instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u cilju sprječavanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina – saopćeno je.

UIO će protiv muškarca iz Trebinja kod kojeg je pronađena ova akcizna roba podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”.

– U aktivnostima na terenu korištena je specijalistička oprema za otkrivanje skrivenih pregrada za šverc roba, koju je UIO donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Držva putem Programa EXBS – saopćili su iz UIO BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79