U maju veliki protesti profesora i nastavnika u Kantonu Sarajevu

Nakon što su održali trodnevni štajk, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo najavio je proteste prosvjetnih radnika u maju.

Vijest je potvrdio predsjednik sindikata Saudin Sivro, a tačan datum i vrijeme protesta još uvijek nisu poznati.

“Skupština sindikata je jučer jednoglasno odlučila: U narednih 10 dana će se znati tačan datum i satnica održavanja velikog protestnog skupa prosvjetnih radnika, zaposlenika vrtića i osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, koji će biti pod motom ‘Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja'”, naveo je Sivro.

Sindikat je ranije predstavio zahtjeve zbog kojih su i stupili u štrajk.

Prvi zahtjev je stavljanje van snage tehnoloških standarda i normativa za osnovnu školu, smatrajući da ti standardi ugrožavaju prava prosvjetnih radnika. Drugi zahtjev je ostavka ministrice za obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović, koja je optužena za ugrožavanje prava radnika.

Treći zahtjev je zaustavljanje administrativnih reformi koje, prema Sindikatu, prosvjetne radnike svode na obične pisare. Četvrti zahtjev je usmjeren prema donošenju boljih propisa, nastavnih planova, programa i udžbenika koji će se kontinuirano prilagođavati potrebama modernog obrazovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79