U Mostaru registrovano 58 hiljada glasača za hrvatske izbore

Dok se datum parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj, zakazanih za 17. april, približava, pripreme u Mostaru su u punom jeku.

U XI. Izbornoj jedinici, koja obuhvata brojne gradove u Bosni i Hercegovini, 58.000 glasača se prijavilo za učešće na izborima.

Najveći broj aktivno registrovanih birača je u Mostaru, gdje se očekuje da će njih gotovo 58.000 izaći na izbore. Slijede Orašje, Livno, Vitez, Sarajevo, Banja Luka i Tuzla, gdje su također primjetni brojni registrirani birači.

U iseljeništvu, gdje su aktivno registrovani 222.300 osoba, proces glasanja će biti dostupan u mnogim zemljama, uključujući i Australiju, Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Njemačku i druge.

Biračima koji imaju prebivalište izvan Hrvatske nije potrebno aktivno registriranje ukoliko posjeduju ličnu iskaznicu s prebivalištem izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste. Za one koji nisu aktivno registrirani, ali žele glasati, na raspolaganju će biti procedura glasanja u inostranstvu putem potvrde koju izdaje hrvatsko Državno izborno povjerenstvo.

Za građane Mostara, biračka mjesta će biti organizirana na 23 lokacije na kampusu Sveučilišta u Mostaru. Slično, u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, poput Sarajeva, Banja Luke, Tuzle i drugih, birači će moći izvršiti svoje građansko pravo na više biračkih mjesta.

U međuvremenu, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske već je sastavilo i objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici. Nosilac liste Autohtona – Hrvatska stranka prava za XI. izbornu jedinicu je Ivica Šimić, a na listama se nalaze i drugi nosioci listi poput Tomislava Stantića, Marka Franovića, Patrika Iskrića, Zvonka Milasa, Ljube Ćesića, Slavka Zovka, te Elene Komarić, članice političke platforme Možemo!.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79