U Njemačkoj sve više penzionera iz BiH koji za dodatnu zaradu rade “na crno”

U Njemačkoj sve više penzionera iz BiH koji za dodatnu zaradu rade “na crno”


Sve više penzionera u Njemačkoj, uprkos ograničenjima zbog svog statusa, odlučuje se za rad “na crno”. Posebno su angažirani u građevinarstvu, poljoprivredi i kućanskim radovima, gdje njihova radna snaga postaje tražena zbog specifičnih okolnosti.

Na jednom gradilištu u gradu Halle, među radnicima “na crno” zatečeno je njih 15, uključujući radnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Bjelorusije i Ukrajine. Svi oni potječu iz zemalja u kojima su ekonomski uslovi teški, piše Večernji list BiH. Svi zatečeni radnici bit će protjerani iz Njemačke.

Jedan od ključnih razloga za rad “na crno” jest financijska neisplativost legalnog rada. Mnogi penzionerim, koji su često u dobroj fizičkoj formi, ne mogu raditi punu satnicu ako žele zadržati socijalna davanja. Kako bi osigurali dovoljne prihode za pokrivanje svih troškova života, odlučuju se za ilegalni rad.

Jedan radnik koji prima socijalnu pomoć i radi “na crno” objasnio je kako uspijeva spojiti prihode.

„Primam socijalnu pomoć za stanovanje i dodatno radim ‘na crno’. Tako dobivam gotovo 4000 eura mjesečno, uključujući građanski doplatak od 560 eura i naknadu za stanovanje od 650 eura,“ izjavio je za državnu televiziju.

Njemačko Ministarstvo financija prošle je godine pokrenulo 100 hiljada kaznenih postupaka zbog rada “na crno”. Njemački sindikat carina i financija (BDZ) bilježi porast ilegalnog zapošljavanja od uvođenja građanskog doplatka, ali ne postoje pouzdani statistički podaci o broju ljudi koji primaju socijalne naknade zbog velikog broja neprijavljenih slučajeva.

Prema procjenama Instituta, 3,9 miliona kućanstava plaća ljudima za čišćenje, poljoprivredu ili održavanje travnjaka, obavljanje drugih poslova i čuvanje djece bez prijave.

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija