U prirodu puštaju 750 miliona genetski modificiranih komaraca: Vlasti odobrile projekat!

Na Floridi će više od 750 miliona genetski modificiranih komaraca biti pušteno tokom 2021. i 2022. godine u prirodu.

Vlasti su odobrile ovaj projekat usprkos brojnim protivljenjima lokalaca i organizacija koje se bave zaštitom prirode.

Vlasti su odlučile da koriste novac građana i državne resusrse da bi izveli ekperiment parka iz doba Jure – saopšteno je iz Međunarodnog centra za upravljanje tehnologijama i Centra za sigurnost hrane.
Ona ističe da ne zna šta bi zbog ovog eksperimenta moglo da prođe po zlu jer je američka Agencija za zaštitu životne sredine odbila da izvrši ozbiljniju analizu kako bi ovakav eksperiment mogao da utiče na prirodu.

Pilot projekat je osmišljen kako bi se saznalo da GMO komarci mogu biti zamjena insekticidima koji se koriste prilikom zaprašivanja tigrastih komaraca, koji u sebi mogu nositi denge i žutu groznicu, kao i brojne druge bolesti.

Komarac radnog naziva OX5034 je genetski modificiran tako da ženke umiru dok su još u fazi larve, tačnije prije nego što porastu dovoljno da mogu da ujedaju i prenose viruse. U studiji se navodi da samo ženke ujedaju jer im je potrebna krv da bi legle jaja, s druge strane, mužjaci se hrane nektarom i samim tim nisu prenositelji opasnih virusa.

Vlasti su se odlučile na upotrebu genetski modificiranih komaraca nakon što su godinama trošili milione dolara na suzbijanje tigrastih komaraca, ali bez pretjeranog uspjeha.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79