U Prištini lišen slobode još jedan muškarac zbog silovanja djevojčice (11)

Osnovno tužilaštvo u Prištini odredilo je danas mjeru pritvora od 48 sati, još jednom muškarcu lišenom slobode u vezi sa silovanjem 11-godišnje djevojčice u Prištini. Broj slobode lišenih u vezi sa ovim slučajem sada je porastao na 12.

Slučaj višestrukog silovanja devojčice stare 11 godina u Prištini, koji je potresao kosovsku i regionalnu javnost, dogodio se krajem avgusta mjeseca ove godine, prenosi Kossev.

Prema prvim informacijama policije tada, nju je silovalo pet osoba, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati. Svi su lišeni slobode, a među njima je bio i maloljetnik.

Potom se ispostavilo da je slučaj iz avgusta zapravo drugi, a da je ista djevojčica bila žrtva seksualnog napada i u junu mjesecu ove godine, zbog čega su naknadno slobode lišena još šestorica muškaraca.

Također, kako je nedavno saopštio kosovski ministar Dželjalj Svećlja, informacije pokazuju i da je ista maloljetnica silovana više od godinu dana.

Kako navodi tužilaštvo, a prenosi Koha, sumnja se da je muškarac kojem je danas određena mjera pritvora djevojčicu također silovao u mjesecu junu.

Ujedno, iz tužilaštva preciziraju da je u pitanju punoljetni muškarac.

Njegovim lišenjem slobode broj uhapšenih muškaraca, osumnjičenih da su u nekoliko odvojenih slučajeva silovali 11-godišnju djevojčicu u Prištini, popeo se na 12.

Inače, ovaj slučaj pokrenuo je više stotina demonstranata koji su protestovali ispred zgrade Vlade.

Njihove poruke tada su bile upućene prije svega pravosudnim institucijama. Smatraju da je nesankcionisanje uključenih u ovaj slučaj neprihvatljivo, traže ostavke tužilaca i sudija koji su bili uključeni i sumnjaju da je „nasilje učinjeno uz posredovanje države“.

Do sada je, a u vezi sa istim slučajem, više visokih funkcionera Kosovske policije podnijelo ostavku, odnosno razrješeno dužnosti.

U posljednjih nekoliko dana prijavljena su još najmanje tri slučaja seksualnih napada na maloljetnice – u Gnjilanu, Istoku i Klini.

Upravo zbog brojnih prijava o uznemiravanju i seksualnim napadima na Kosovu, u kojim su u velikom broju slučajeva žrtve maloljetne osobe – tužioci svih tužilaštava na Kosovu jučer su imenovali koordinatore za krivična djela protiv seksualnog integriteta.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79