U RS niko ne želi na ovu poziciju, iako je plata više nego dobra

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakone u kojima stoji da se odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Srpske i nakon što je Christian Schmidt te zakone poništio, fotelja direktora Službenog glasnika RS-a uskoro bi mogla da postane najomraženije mjesto u javnoj upravi RS.

Vlada Republike Srpske imenovala je nedavno Milku Devušić za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a na period od 60 dana, ali pitanje je da li će ona željeti da ostane na ovom mjestu, s obzirom na ogroman politički pritisak koji je očekuje. Službeni glasnik RS, naime, mora da objavi Schmidtove odluke, ali istovremeno postoji zakon koji kaže da se ti akti neće objavljivati u ovom glasilu.

Devušić je imenovana umjesto funkcionera DEMOS-a Vladimira Jankovića, koji je vrlo kratko bio na toj funkciji. Janković je za v. d. direktora imenovan 4. maja umjesto Manojla Zrnića, koji je otišao u penziju, ali je poslije samo dvadesetak dana podnio neopozivu ostavku.

– On se nije mogao nositi sa velikim pritiskom pod kojim je bio u vezi sa (ne)objavljivanjem nametnute odluke OHR-a. Naime, šef OHR-a Christian Schmidt je 27. aprila donio odluku kojom se nameću izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a. Tim izmjenama definiše se novo krivično djelo koje se odnosi na podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava. U toj odluci se kaže da izmjene stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a, objavio je nedavno portal capital.

Janković je bio pod pritiskom aktuelne vlasti u RS da ne objavljuje pomenutu odluku OHR-a. Razlog za takvo ponašanje je u tome što vlast Republike Srpske ne priznaje Schmidta za visokog predstavnika, pa bi eventualno objavljivanje njegove odluke značilo njegovo priznavanje.

– S druge strane, Janković je strahovao da se zbog neobjavljivanja odluke ne nađe pod sankcijama SAD-a kao što se našao direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a Dragan Stanković, zato što je postupao po imovinskim zakonima RS-a koje je OHR stavio van snage, kaže jedan od zaposlenih u ovom preduzeću koji dobro poznaje “stanje stvari”.

Novinar Vladimir Kovačević za Oslobođenje kaže kako se direktor Službenog glasnika Republike Srpske sada svakako nalazi u nezavidnoj poziciji, jer može biti neko ko će da bude sankcionisan šta god da uradi.

– Ako objavi odluke visokog predstavnika, biće na udaru vlasti u Republici Srpskoj. Ako ne objavi, biće ponovo. Zakoni Narodne skupštine Republike Srpske su stavljeni van snage, ali to mora biti objavljeno. To je haotična situacija. U Dodikovim igrama inače nikada ne strada Dodik, već oni ispod njega. Valjda je to cijena blagodeti koje omogućava služenje režimu, smatra Kovačević.

S obzirom na to da Vijeće naroda RS-a nije uložilo veto na zakone koje je usvojio parlament Republike Srpske, njih bi u narednim danima trebao da potpiše predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega bi oni trebali biti objavljeni u Službenom glasniku. Dodik je rekao da će to učiniti čim mu zakoni budu dostavljeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79