U sali hladno, a građani u strahu: Hoće li večeras biti ukinute akcize na gorivo?

U sali hladno, a građani u strahu: Hoće li večeras biti ukinute akcize na gorivo?


Zahtjev poslanika Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatrat će se po hitnom postupku.

„Vijest koja je nedavno plasirana u medijima o tome da će gorivo dostići cijenu od 4 KM po litru je izazvala veliku paniku, pa demantij te vijesti, pa par dana kasnije vijest da je ipak moguć taj scenarij. Mi danas ne rješavamo globalni problem, ali ovim zakonom pokušavamo pomoći građanima BiH. Prijevoznici roba i putnika već duže upozoravaju na ovo. Distributeri nafte govore o tome da će cijene nastaviti rasti, da se sužava prostor i za nabavku nafte i da je situacija kada je to u pitanju alarmantna, a vrijeme koje je ostavljeno vlasti da reaguju veoma kratko. Zbog toga je sve ovo hitno“, kazao je Magazinović.
Dodao je da su ljudi sluđeni i da redovi koji su se formirali ispred benzinskih pumpi podsjećaju na već davno sve viđeno.

„Usvajajući ovaj zakon poslat ćemo pozitivnu poruku, neće riješiti problem, ali će sniziti cijene goriva 30 ili 40 feninga po litru“, dodao je Magazinović.

Podsjetio je da su entitetski premijeri podržali privremeno ukidanje akciza.

U toku ove tačke zbog hladnoće u sali predsjedavajući Denis Zvizdić ograničio je raspravu na pet minuta. Podsjećamo, da je zgrada institucija BiH bez grijanja.

U raspravi o prijedlogu zakona Magazinović je podsjetio i kako je zakon donesen.

„Tadašnji šef misije EU Wigemark je bio nosilac te aktivnosti, radili smo do 4 ujutru, a mi koji smo bili protiv toga okarakterisani kao neprijatelji razvoja BiH. Zašto? Zato što je tada bilo govora da će od tog novca biti izgrađeni novi kilometri autoputa. To se nije desilo, novac od akcize nije otišao tamo gdje treba, nego je korišten za popunjavanje budžeta. Wigemark je otišao, ostavio mrtve mačke u zamrzivaču i nas sa skupljim gorivom i s akcizom koja je mogla biti mnogo manja. Danas smo u situaciji da moramo provesti ovu mjeru, jer moramo biti solidarni. Svi budžeti dostižu svoje rekorde“, kazao je Magazinović, pojašnjavajući da se budžeti pune kroz PDV, a da su rekordni budžeti samo znak da se uzeo od građana.

Mirjana Marinković-Lepić govoreći o cijenama nafte podsjetila je da je ta cijena najviša u zadnjih 20 godina.

“Naftne komapnije bilježe rekordne prihode. Podsjetit ću da je Evropska komisija razmišljala o mjerama koje bi se trebale poduzeti a da Evropa postane neovisna o fosilnim gorivima. Vijeće ministara spava zimski san. Nisu odgovorili adekvatno ni na migrantsku ni kovid krizu. Ja ću predložiti da VM u roku od 15 dana uputi set mjera”, kazala je Marinković-Lepić.

Nermin Nikšić (SDP) kazao je da bi bilo bolje da izvršna vlast predlaže ovakve mjere, ali da to nije tako.

“Da smo na vrijeme popunili naftne kapacitete imali bismo drugačiju situaciju. Želim da opovrgnem tvrdnje da će pasti prihodi u budžetu, jer zbog poskupljenja i većeg prihoda od PDV-a budžeti će biti popunjeni. Mi ćemo brzo izaći i sa prijedlogom za ukidanje carine na uvoz naftnih derivata”, kazao je Nikšić.

Branislav Borenović (PDP) kazao je da smatra da će ovo danas biti najvažnija odluka.

“Mi iz PDP-a i opozicije iz RS-a napravili smo izuzetak i prevazišli smo političke tenzije, i glasat ćemo za ovaj zakon”, kazao je Borenović.

On je dodao i da se nada da će Dom naroda vrlo brzo zasijedati kako bi se konačno ukinule akcize, jer građani to očekuju.

Glasanje o ovom prijedlogu bit će na kraju sjednice, kada se obavi rasprava o svim tačkama dnevnog reda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija