U sarajevskoj školi nema mjesta za prvačiće iako žive samo 100 metara od škole: Šta će djeca sad?

Donosimo vam još jednu apsurdnu priču koju ćete pročitati vjerovatno samo u Bosni i Hercegovini. U sarajevskoj školi nema mjesta za prvačiće iako žive samo 100 metara od škole – piše Crna-Hronika.

Šta će djeca sad?

Osnovna škola “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći, nema mjesta za prvačiće dijela naselja Uglješići, koji su 100 metara udaljeni od navedene škole. To izgleda kao da su ta djeca iz druge države a ne iz neke susjedne ulice.

Djeca iz toog naselja i ulica, umjesto da pređu jednu ulicu do škole, sada moraju prelaziti nekoliko ulica koje su veoma frekventne i opasne za djecu pri odlasku i povratku iz škole.
Nadležni u školi kažu “takve su procedure”, to naselja i ulice koje su bliže školi “Mirsad Prnjavorac” pripadaju po nekoj administrativnoj podjeli Osnovnoj školi “Zahid Baručija”, koja je 500 metara dalje.

Takođe, iz navedene škole napominju da nije do njih, već do Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, koje im ne dozvoljava da otvore još jedno odjeljenje za prvačiće, i ako je povećan broj zahtjeva roditelja koji su zbog pragmatičnih i sigurnosnih, razloga zainteresovani da im djeca pohađanje školu koja im je bliža.

Ništa tu nebi bilo sporno, da taj problem ne datira već duži vremenski period i da niko od nadležnih to ne riješava na logičan, pragmatičan i za građane prihvatljiv način. Već se to uglavnom prebaca sa jednih na druge, kao da to nije njihov posao i ako su nadležni i jedni i drugi.

To je ta birokratska “briga” vlasti za odgoj i obrazovanje djece, gdje se čini sve da im se oteža, a ne čini ništa da im se olakša bezbrižno odrastanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79