U Sarajevu je trenutno ogroman broj nelegalnih taksista: “To su kriminalci i uvučeni su u nelegalne radnje”

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine situacija u vezi s taksi prijevozom već godinama je u haotičnom stanju. Problem nelegalnih taksista odavno postoji, a njihov broj znatno je porastao za vrijeme ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF), kada najviše turista cirkulira kroz grad.

U razgovoru za „Avaz“ Enver Suljagić, predsjednik „Sarajevo taxija“, govorio je o problemu koji imaju svi taksisti u državi.

Precizni podaci

– U Sarajevu ima više taksista nego što je potrebno. Trenutno jedan taksista ide na 400 ljudi, a trebalo bi biti jedan taksista na 1.000 stanovnika – ističe Suljagić.

Advertisement

0 seconds of 6 seconds

 

Dodao je kako u Sarajevu trenutno ima stotinu taksi stajališta, od kojih „Sarajevo taxi“ pokriva više od 70.

– U Sarajevu je trenutno ogroman broj nelegalnih taksista, koje smo mi uredno prijavili inspekciji i policiji. Jedan broj tih taksista, koji se ne mogu ni nazvati tako, imaju krivična djela i uvučeni su u nelegalne radnje – kaže Suljagić.

Ilegalne radnje

Ističe da pojedini koriste oznaku „taxi“ kako bi vršili ilegalne radnje. Za vrijeme godišnjih odmora kruže oko zgrada i po naseljima kako bi uočili koji su stanovi i kuće slobodni i u koje bi mogli provaliti. Vrebaju na aerodromu turiste kojima vožnje naplaćuju mnogo skuplje.

– Prave veliku štetu kako službi tako i građanima. Nažalost, oni se bave krivičnim djelima i jedan broj njih je registriran u RS, ali ne mogu raditi tamo, pa dolaze u Sarajevo i varaju građane – zaključuje Suljagić.

Većina takvih taksista ima kriminalnu prošlost i poznati su i MUP-u i inspekciji.

Nekima je to samo pokriće za ilegalne radnje, a drugi varaju ljude dok rade.
Loše recenzije

Sve ovo narušava ugled poštenih taksista koji vrijedno i pošteno rade svoj posao, pa se tako na službenoj stranici firme „Sarajevo taxi“ nalazi mnoštvo loših recenzija od građana i turista.

– Danas sam se vozio od Baščaršije do Muzeja BiH taksijem, a taksista mi je vožnju naplatio 25 KM, a prava cijena je maksimalno pet maraka. Samo šaljete lošu sliku o sebi – jedna je od loših recenzija ostavljenih na stranici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79