U Sarajevu ponovo kvalitet zraka loš: Nezdravo za osjetljivo stanovništvo!

U Sarajevu ponovo kvalitet zraka loš: Nezdravo za osjetljivo stanovništvo!


Umjereno zagađenje zraka jutros je na području Lukavca, Hadžića, Jajca, kaknja i Tešnja, dok je kvalitet zraka zadovoljavajući na području Bihaća

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine indeks kvaliteta zraka jutros u 9 sati iznosio je 122 i zrak je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, piše Fena.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Pojačani simptomi

U Zenici indeks kvaliteta zraka jutros iznosi 181 i zrak je nezdrav. U takvoj situaciji upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali, saopćeno je iz Ekoakcije.

Zrak je također jutros nezdrav i u Tuzli gdje je indeks kvaliteta zraka u 9.00 sati iznosio 163.

Za osjetljive grupe stanovnika zrak je jutros nezdrav u Maglaju (indeks kvaliteta zraka 142), Kalesiji (indeks kvaliteta zraka 124), te Visokom i Živinicama gdje indeks kvaliteta zraka iznosi 106.

Umjereno zagađenje zraka jutros je na području Lukavca, Hadžića, Jajca, kaknja i Tešnja, dok je kvalitet zraka zadovoljavajući na području Bihaća gdje indeks kvaliteta zraka jutros iznosi 29.

Mjerenje čestica

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM10 ili grube čestice imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvalitet zraka lošiji te da može utjecati na zdravlje ljudi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija