U Sarajevu važi jednostano pravilo: Ukoliko zmija dođe u vaš dom, snalazite se sami

Zmije se zavlače svuda pa ih građani znaju pronaći u motorima automobila, podrumima, bunarima, stanovimsa pa i u WC šoljama.

Kome se građani u Bosni i Hercegovini mogu obratiti u slučaju neočekivanog susreta?
Nikome.

Naime, prema odgovoru koji je Faktor dobio iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u cijeloj BiH “ne postoji ni jedna institucija koja se bavi otklanjanjem zmija, odnosno fizičkim prebacivanjem sa jednog staništa na drugo”.

– JU Zavod za javno zdravstvo KS građanstvu jedino može pružiti usluge deviperizacije komercijalno kao i sve druge ovlaštene firme koje pružaju usluge dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i deviperizacije.

Deviperizacija podrazumjeva odbijanje gmizavaca upotrebom repelenata koji nisu štetni za ljudsko zdravlje i okolinu a svojim specifičnim mirisom odbijaju gmizavce koji se nakon primjene ovih sredstava drže dalje od tretiranih područja – kazao je tehnički koordinator za DDD poslove u Zavodu za javno zdravstvo KS Nermin Muslić.

Podsjetimo, u ulici Džamijska, u sarajevskom naselju Hrasno, u jednom haustoru nedavno je vladala prava uzbuna, jer je u ulaz ušla zmija i zavukla se ispod lima na stubištu.
Zmija je ušla u haustor nakon što je jedna stanarka, prilikom izlaska iz zgrade, stala na nju, srećom bez posljedica, a zmija je potom kroz otvorena vrata šmugnula u stubište.
Građani su zvali vatrogasce, ali im je rečeno da oni nemaju ništa s ovim slučajem, da nisu nadležni. Potom su zvali i Civilnu zaštitu Novo Sarajevo, ali im ni tu nisu mogli pomoći.
Nakon sat vremena stanari su sami izbacili zmiju.

U nekim dijelovima BiH, poput Hercegovine, a sve češće u urbanim dijelovima kao što je Mostar, ovakve pojave u ljetnim mjesecima su redovne. U Mostaru uglavnom vatrogasci interveniraju na poziv građana.

Klimatske promjene i globalno zatopljenje, kako stručnjaci ističu, glavni su razlozi najezde zmija u prvom periodu ove godine.
Stambeni objekti i automobili, kako sada stvari stoje, lagano postaju prirodno stanište zmija u Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79