Ustavni sud RS-a će provjeriti nacionalnu pripadnost Dragane Čavke koja želi u RTRS kao Bošnjakinja

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i Vijeća naroda RS-a nisu danas postigli saglasnost u vezi s imenovanjem Dragane Čavke za člana Upravnog odbora RTRS.
“O tom kadrovskom rješenju će se izjašnjavati Ustavni sud RS”, potvrdio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

On je rekao da su predstavnici Kluba delegata bošnjačkog naroda na sjednici iznijeli stav po kojem “nacionalna pripadnost Dragane Čavke kao Bošnjakinje nije pravilno provjerena”.

“Naše mišljenje je da mi tu nemamo šta provjeravati, odnosno da nemamo pravo da nekome prebrojavamo krvna zrnca. Ona se na listiću prijavnom izjasnila tako kako se izjasnila”, rekao je Stevandić.

Dragana Čavka imenovana je na prethodnoj sjednici NSRS za člana Upravnog odbora RTRS kao pripadnica bošnjačkog naroda. Klub delegata Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

“Na sjednici Vijeća naroda su isto mišljenje imali i klubovi iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok je Klub ostalih glasao za,” rekao je ranije za Fenu predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković.

Čavka se ranije izjašnjavala kao Srpkinja.

Nema dogovora o imenovanju Dragane Čavke za člana UO RTRS

“Ne vidim ništa sporno u tome. Osjećam se kao Bošnjakinja i to pravo mi garantuju Ustav i zakoni”, bio je njen kratak komentar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79