Nema dogovora o imenovanju Dragane Čavke za člana UO RTRS

Zajednička komisija Narodne skupštine RS i Vijeća naroda nije uspjela postići saglasnost oko imenovanja Dragane Čavke za bošnjačkog člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), potvrdio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, na konferenciji za novinare.

Na sjednici Vijeća naroda RS održanoj 20. juna nije postignut dogovor o imenovanju Čavke za člana UO RTRS, nakon čega je ovaj predmet upućen Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS na dalje usaglašavanje.

Međutim, ni zajednička komisija nije postigla dogovor, što je danas potvrdio Stevandić.

Narodna skupština RS ranije je, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, imenovala Draganu Čavku za člana UO RTRS iz reda Bošnjaka. Međutim, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložio je veto na njeno imenovanje, jer se Čavka ranije izjašnjavala kao Srpkinja.

Na ovu temu, Čavka je nedavno izjavila: “Ne vidim ništa sporno u tome. Osjećam se kao Bošnjakinja i to pravo mi garantuju Ustav i zakoni.”

Situacija ostaje neriješena, a nastavak procesa usaglašavanja je neizvjestan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79