U SKY porukama se govori o osnivanju NiP-a kao i kontakt sa članovima

Na današnjem ročištu u predmetu “Black Tie 2” tužitelji su govorili i o Sky prepisci u kojoj se spominju transakcije novca, ali i moguće osnivanje nove političke stranke te kontakti sa članovima stranke Narod i pravda (NiP).

Tužitelj je naveo kako se u komunikaciji spominje da je bivši pripadnik FUP-a Dženis Kadrić navodno primio novac od Edina Gačanina, a navodi se i kako je “završio” da u Dubaiju dođe predsjednik NiP-a.

Tužitelji su danas naveli i kako je u Sky prepisci rečeno i da će im ponuditi da rade kako oni žele ili će u protivnom oni osnovati stranku koja će biti najjača piše Klix.

Tu se spominje i poduzimanje radikalnih mjera, primjenjivanje sile i zastrašivanje naroda.

Optužbe na ovu temu ranije je komentirao lider NiP-a Elmedin Konaković kazavši da nije istina ništa što je njega dovodi u bilo kakvu vezu sa narkokartelom “Tito i Dino” te je demantovao da je putovao u Dubaiju u to vrijeme kao i da se sastao sa ljudima s kojima se dovodi u vezu.

Tužilaštvo navodi da su članovi grupe nastojali ostvariti i politički utjecaj te da su planski radili na tome i to sve u cilju “preuzimanja države”.

Kako bi ostvarili taj cilj stupali su u kontakt s lokalnim političarima nudeći i finansijsku podršku.

Članovi kriminalne grupe su savjetovali i formiranje udruženja građana kako bi ostvarili politički utjecaj te je iz njihove Sky komunikacije vidljivo da su se često zanimali za političku situaciju.

U tom kontekstu je istaknuta uloga Haris Behrama koji je u Mostaru formirao udruženje građana “Brankovac”.

Sud BiH će odrediti koje mjere će izreći uhapšenima kojih je ukupno 23.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79