U TK mjere ostaju na snazi: Nema treniranja u teretanama, a zabranjene nargile

Sve naredbe u Tuzlanskom kantonu ostaju na snazi još sedam dana. Između ostalog, stariji osnovci, srednjoškolci i studenti nastavu pohađaju online, a zabranjeno je rekreativno treniranje u teretanama, kao i upotreba nargila.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici prihvatila prijedlog odluke Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva, na osnovu koje sve ranije donesene mjere ostaju na snazi još sedam dana, prenosi Klix.ba.

Kada je riječ o online nastavi, ovakav model pohađaju stariji osnovci, srednjoškolci i studenti, dok se po konvencionalnoj metodi obrazuju učenici od prvog do petog razreda osnovne škole. Predškolskim ustanovama rad je dozvoljen.

S druge strane, na otvorenom i u zatvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje masimalno 20 osoba, a zabranjeno obavljanje svih vannastavnih aktivnosti (dodatna nastava, kursevi, škole stranih jezika, treninzi u zatvorenom prostoru…), te je preporučena upotreba online alata za edukaciju, te organizovanje trenažnih procesa na otvorenom.

Do daljnjeg se zabranjuju sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru izuzimajući treninge i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju u takmičenjima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.

Zabranjeno je izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima na teritoriji TK, kao i konzumacija nargile u ugostiteljskim objektima. Ugostiteljskim objektima se preporučuje dominantno korištenje kapaciteta na otvorenom (bašte) uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Posjete domovima za stare i iznemogle osobe obustavljaju se do daljnjeg, a nastavlja se i obustava izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koju istu obavljaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona osim za studente 12. semestra Medicinskog fakulteta (klinički staž).

Obustavlja se i dalje izvođenje hladnog operativnog programa u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona.

Pružanje specijalističko – konsultativnih zdravstvenih usluga bolničkog i vanbolničkog nivoa treba obezbjediti u skladu sa potrebama građana, uz uvažavanje ljudskih i tehničkih mogućnosti ustanova u trenutnim epidemiološkim uvjetima.

Od svih javnih i privatnih zdravstvenih ustanova je zatraženo da tokom radnog procesa striktno poštuju i nadziru preporučene epidemiološke mjere, uključujući i prisustvo pacijenata na otvorenom prostoru van objekata.

Zabrana kretanja stanovništva na snazi je od 21 sat uvečer do pet sati ujutro, a inspekcijama i policiji je naređen pojačan nadzor nad poštivanjem svih mjera.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je koronavirusom zaraženo 1.678 osoba, a u COVID bolnicama Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nalaze se 193 pacijenta, dok ih je troje priključeno na respiratore. U posljednjem turnusu testiranja utvrđeno je 129 pozitivnih briseva, od njih 458, koliko je ukupno analizirano.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79