U Tuzli predstavljeni proizvodi žena sa sela

U Tuzli je proteklog vikenda organiziran Sajam proizvoda žena sa sela. Cilj je bio predstaviti domaću radinost i proizvode žena, članica Mreže za izgradnju mira i različitih udruženja iz Podrinja. I pored svega što ih je pratilo u posljednjem ratu, mnoge od njih su se vratile na svoja ognjišta i započele kućnu radinost proizvodnje zdrave hrane, što im je pored drugih poslova dodatni način zarade za egzistenciju.

Osim što rade kao učiteljice u Područnoj školi, Alema Talović i Nizama Sejmenović iz Cerske bave se poljoprivredom, proizvodnjom pčelinjih proizvoda, preradom voća i pripremanjem zimnice koju plasiraju na tržište.

„Ponosni smo na naše pekmeze od naše domaće jabuke, bestilj od naše poznate šljive. Pored toga, pravimo dobar ajvar, prepoznatljivi smo po ajvaru, salatama“, govori Nizama Sejmenović, članica Mreže za izgradnju mira u Podrinju iz Cerske.

Ono štu su vrijedne ruke žena iz Podrinja okupljenih u nekoliko organizacija i Mrežu za izgradnju mira proizvele proteklih mjeseci našlo se na štandovima na jedinstvenom sajmu.

„Recimo da su to uglavnom tradicionalni mliječni proizvodi, prerađevine od domaćeg povrća i voća. Istakla bih kupinovo vino koje je lijek više nego hrana. Ali rekla bih da su svi ovi zdravi proizvodi više lijek nego hrana“, kaže Vesna Erić članica Mreže za izgradnju mira u Podrinju iz Kravice.

Behija Dedić članica je Mreže za izgradnju mira u Podrinju iz Pobuđa: „Počeli su ljudi prepoznavati domaće proizvode i cijeniti ovo što je zdravo jer kod nas u Podrinju nema industrije, sve je čisto, neprskano, tradicionalna proizvodnja“.

Ciljevi koji doprinose aktivnoj ulozi žena i ženskih grupa u društvu u svi oblastima života, podržani su i od Udruženja građana „Vive žene“, koje je jedan od organizatora sajma.

„Cilj je ustvari da žene predstave to što one proizvode od onog što zasiju do finalnog produkta, bilo da je sok, salata ili ajvar“, kaže Mima Dahić, koordinatorica u Udruženja građana Vive žene Tuzla.

Kupovinom proizvoda mnogobrojni građani Tuzle su podržali trud i rad žena iz Podrinja, tako da je njihov zadatak i ispunjen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79