U većem dijelu zemlje pada snijeg, izraženije tegobe kod meteoropata i hroničnih bolesnika

U Bosni i Hercegovini danas oblačno vrijeme.

Širom zemlje očekuje se susnježica ili snijeg, s tim što u nizinama može padati i kiša. Na jugu zemlje padat će samo kiša.

Postepen prestanak padavina očekuje se u noći na subotu.

Vjetar slab sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između minus jedan i četiri, na jugu zemlje od pet do devet stepeni Celzijusa.

U Sarajevu oblačno sa snijegom ili susnježicom. Temperatura zraka između nula i dva stepena Celzijusa.

Biometeorološka prognoza je loša. Kiša i snijeg, uz sjeverno strujanje i pojačan osjećaj hladnoće, uzrokovat će izraženije tegobe kod meteoropata i hroničnih bolesnika, ponajviše astmatičara i osoba sa ishemijskim bolestima.

Preporučljivo je umanjiti boravak na otvorenom i reducirati aktivnosti.

Opća slika djelimično će se popraviti tokom noći.

Zbog toga iz BIHAMK-a posebno upozoravaju na dionice preko planinskih prevoja, te izdvajaju putne pravce Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje-Bugojno, Glamoč-Livno-Kupres-Tomislavgrad, Olovo-Semizovac i Pale-Goražde- Foča- Trnovo.

U nižim područjima Bosne i u Hercegovini pada kiša, pa je kolovoz mokar i mjestimično klizav.

Povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz.

Vozači se savjetujuju da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od sedam i po tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Za danas je najavljen početak radova na dionici magistralnog puta Stupari-Živinice (u mjestu Đurđevik), zbog čega će se saobraćati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Granični prijelaz Metaljka otvoren je u vremenu od sedam do 19 sati

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79