U ZDK-u se računa na pomoć KCUS-a i UKC-a Tuzla

Pogoršana je epidemiološka situacija i u ZDK-u, raste broj zaraženih, a bolnički kapaciteti popunjeni. Traže se adekvatna rješenja, osiguravaju se dodatni kapaciteti na KCUS-u, a računa se i na pomoć UKC-a Tuzla. Vanredno je zasjedala i Vlada ZDK-a – ranije preporučene mjere u suzbijanju kovid infekcije postale su u naredbe. Još samo da njihovim poštivanjem građani pomognu zdravstvenim radnicima.

U Kantonalnoj bolnici Zenica i dalje dramatično.

„Hospitalizirano je 135 pacijenata, od toga je 14 u intenzivnoj njezi, a 13 na respiratoru, što znači da su svi kapaciteti intenzivne njege puni i to je konstanta koju imamo u ovim zadnjim danima“, ističe prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Ohrabruje podatak da u ovoj situaciji zenička bolnica za sada ima dovoljne količine medicinskog kisika. No, zbog do sad neviđenog pritiska na bolničke kapacitete, sada je cilj izbjeći situaciju da se pacijenti, kojima je potrebna hospitalizacija, vraćaju sa bolničke kapije.

„Takvi pacijenti bi bili upućivani, sa ovog južnog dijela kantona, sve do Zenice Zavidovića i Žepča, prema Kliničkom centru u Sarajevu, za tešanjsku regiju za općine od Maglaja, Doboj Jug Usoru i Tešanj, da se ostvari komunikacija sa UKC-om Tuzla i da se na taj način tamo omogući eventualno zbrinjavanje takvih pacijenata“, objašnjava Skomorac.

Opća bolnica u Tešnju, uz prihvat kovid pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom, preuzet će brigu i o pulmološkim kovid negativnim pacijentima.

U međuvremenu – i nove naredbe Vlade ZDK-a. Primarnoj zdravstvenoj zaštiti naložen je maksimalan angažman kroz aktivno praćenje pacijenata, a policiji i inspekcijama rigoroznije kontrole poštivanja protivepidemijskih mjera.

„Imamo slučajeva da određeni građani prijavljuju, ulažu prigovore, tužbe na određene naredbe. Mi smo iz tih razloga donijeli zaključak da sve preporuke i naredbe Kriznog štaba dođu na Vladu i da to budu naredbe Vlade ZDK-a“, kaže v.d. premijera ZDK-a Mirnes Bašić (SDA).

No, dodatne restrikcije do zatvaranja kantona i dalje nisu isključene. Ovise od toga koliko će građani shvatiti ozbiljnost situacije i odabrati odgovorno ponašanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79