U Zetri počela vakcinacija trećom dozom: Booster vakcina uz procjenu ljekara

Na vakcinalnom punktu u olimpijskoj dvorani Zetra jučer je počela vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa rizičnih grupa stanovništva, odnosno osoba starijih od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, odnosno oslabljenim imunološkim sistemom.

Na punktu u Zetri od jučer je Sarajlijama na raspolaganju 528 trećih doza Pfizer vakcina.

Trećom vakcinom tako se mogu vakcinisati onkološki pacijenti, odnosno oni koji su na liječenju tumorskih i hematoloških zloćudnih bolesti, zatim osobe na hemodijalizi, osobe kojima je transplantiran organ pa se primjenjuje imunosupresivna terapija, te liječeni s visokim dozama kortikosteroida.

– Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine. Za osobe između 12 i 17 godina sa ozbiljnom imunosupresijom preporučuje se mRNK vakcina, kaže dr. Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Zavodu za javno zdravstvo BPK-a Goražde jučer je dopremljeno 150 doza Pfizer vakcine namijenjene za prvu dozu i 30 za treću.

– Od sva tri proizvođača treću dozu vakcine, prema trenutnim smjernicama stručnog savjetodavnog tijela, treba da prime oni koji iz nekog razloga imaju oslabljen imunitet i hronični bolesnici. Vakcine će biti raspoređene po porodičnim ambulantama, gdje će ljekar procijeniti koji su to pacijenti, kazala je direktorica Zavoda Medina Bičo.

U našoj zemlji je, prema posljednjim, jučerašnjim podacima prijavljeno još 1.099 novozaraženih te 27 preminulih od posljedica zaraze.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79