Ubica Edina Zejćirovića osuđen na godinu i po zbog dilanja droge

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Suana Halilovića (41) po optužnici koja ga tereti za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droga iz oktobra prošle godine.

Halilović, kome se sa još trojicom optuženih sudi za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića izvršeno dvije sedmice kasnije, nepravosnažno je osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora zbog prodaje droge.

Pretres stana

On je optužen da je 31. oktobra prošle godine, kada je nad njim izvršen pretres, kod sebe radi prodaje imao marihuanu i amfetamin. Također mu je stavljeno na teret da je zabranjene supstance skrivao i u stanu u brčanskom naselju Ilićka, gdje mu je dan kasnije pronađena marihuana, piše Avaz.

Vodeći istovremeno postupak za otmicu i ubistvo Zejćirovića, Tužilaštvo je protiv Halilovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića najprije okončalo istrage zbog neovlaštenog prometa drogama s čime su od ranije dovođeni u vezu.

Tokom boravka u pritvoru u okviru istrage za otmicu i ubistvo Zejćirovića za šta su, uz Samida Šabanovića, nakon šest mjeseci i optuženi, Tužilaštvo Distrikta procesuiralo ih je i za krivična djela iz oblasti narkokriminala.

Dokazana krivica

Tužilaštvo je tako u odvojenim postupcima protiv njih trojice najprije podiglo optužnice za krivična djela neovlaštene poizvodnje i stavljanja u promet droge dostavivši ih sudu na daljnje procesuiranje.

Zastupajući optužbu pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo je potom dokazalo krivicu Halilovića i Djedovića, dok se optuženom Hukiću pred ovim sudom i dalje sudi.

Ocijenivši dokazanim optužbe za neovlaštenu poizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, sud je Halilovića oglasio krivim osudivši ga, kao što je ranije i Djedovića, na zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci. Presuda Haliloviću nije pravosnažna, budući da je njegov branilac izjavio žalbu Apelacionom sudu Distrikta na koju je Tužilaštvo već dalo odgovor.

S druge strane, po optužnici za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića izvršeno 17. novembra prošle godine, Tužilaštvo nastavlja postupak pred sudom protiv četvorice optuženih. U dosadašnjem dijelu suđenja Tužilaštvo je izvelo dokaze na kojima je zasnovalo optužnicu, a glavni pretres u ovom slučaju nastavljen je izvođenjem dokaza odbrane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79