Ubijedio ga da se preda: Razoružao čovjeka sa puškom i bombama

Drama koja se u utorak satima odvijala u mjestu Korovi, kod Srpca, uspješno je okončana zahvaljujući stručnosti i iskustvu Dalibora Nikolića, zamjenika komandira lokalne policijske stanice, koji je mještanina Miodraga A. (59), kod kojeg su dvije bombe bile u džepovima, a puška u ruci, ubijedio da se preda policiji.

Krizna situacija, kako nam je potvrđeno, počela je oko 13 časova, kada je policiji prijavljeno da je Miodrag pucao prema radnicima jedne privatne firme, a koji su obavljali radove na trafostanici u Korovima, blizu kuće ovog muškarca.

“Ispostaviće se da je izašao iz kuće s poluautomatskom puškom te dva metka ispalio u vazduh, a jedan prema trafostanici, te pogodio spremnik za ulje. Radnici su se razbježali, a slučaj je prijavljen policiji”, ističu izvori “Nezavisnih novina”.

Patrola je izašla na teren i utvrdila da je Miodrag ispalio više hitaca te se zaključao u pomoćni objekat blizu svoje kuće. Policajci su potom blokirali teren te su, oko 15.40, stupili u kontakt sa Miodragom i nagovorili ga da se preda. Ključnu ulogu tu je odigrao Nikolić.

Dalibor Nikolić

Kako saznajemo, sve vrijeme dok je pričao sa Daliborom, Miodrag je u džepu držao dvije bombe, a u ruci pušku. Nikolić je na nekoliko metara prišao naoružanom muškarcu te ga ubijedio da s njim pođe u Policijsku stanicu.

“Poznavao sam osumnjičenog i zamolio sam svog rukovodioca da mi dozvoli da prvi probam ostvariti kontakt s njim i on mi je to dozvolio”, prisjeća se Nikolić.

Dodaje da je zatim pokušao nekoliko puta nazvati osumnjičenog, ali da on nije htio da mu se javi na telefon, već je odbijao pozive. Uslijedio je plan B – poslao je Miodragu SMS u kojem se predstavio i rekao da samo želi da mu pomogne. Taj plan je uspio djelomično – Miodrag se na telefon javio, ali isprva nije želio pričati.

“Samo sam ja pričao, predstavio sam se i rekao da sam tu da pomognem i garantovao sam mu bezbjednost. Molio sam ga za saradnju i on je kasnije krenuo da priča sa mnom. Zatim je rekao da želi komunicirati samo sa mnom i da niko ne pokušava da uđe u dvorište ili da proba nešto uraditi, u protivnom će naići na ‘iznenađenja'”, pojašnjava Nikolić.

Prenio je to Nikolić svojim pretpostavljenima i oni su mu nakon toga dozvolili da uđe u dvorište i da proba ostvariti direktan kontakt s Miodragom.

“Rekao sam mu da odloži oružje u ćošak prostorije, što je on i uradio, te je iz dva džepa jakne izvadio dvije ručne bombe. Tada sam pozvao bazu i rekao da mi obezbijede vozilo ispred njegove kapije te sam ga tada uhapsio i nas dvojica smo zajedno sami otišli u stanicu”, prisjeća se Nikolić.

Nad Miodragom je, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, izvršena kriminalistička obrada. Pronašli su policajci oružje te više metaka, ali i dvije ručne bombe.

Hrabri policajac je sa 15 godina obukao plavu uniformu, kada je postao kadet Škole unutrašnjih poslova. Nosio ju je pune 23 godine. Prošao je skoro sva radna mjesta. Ocjenjuje da je to iskustvo bilo ključno u ovom slučaju.

“Znao sam da može biti opasno, ali sam vjerovao da ću uspjeti ovladati situacijom i staviti osumnjičenog pod kontrolu. I tako je i bilo”, naveo je Nikolić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79