Učenici Srednje medicinske škole u Tuzli žele još jedan izborni predmet: Pisali i političarima

Nakon nekoliko sastanaka sa učenicima srednje medicinske škole Tuzla ( uz podršku mnogih učenika iz drugih škola sa područja TK ) danas smo i zvanično učinili prvi korak ka proceduru uvođenja dodatnog IZBORNOG predmeta u srednjim školama na području Tuzlanskog kantona ( učenici bi birali između islamske vjeronauke, religije i predmeta ” Zdrave životne navike” ).

Podsjećanja radi, veliki broj učenika izrazio je želju da se dodatno obrazuju, što je nas oduševilo, a na sastancima koje smo održali sa predstavnicima škola, pitali su nas da li bi podržali da naša djeca podrobnije uče o zdravoj israni, dijabetesu, opasnosti od raznih vrsta ovisnosti, opasnosti od reproduktivnih bolesti, anoreksiji i mnogo drugih važnih oblasti sa kojim se na današnjem vaktu susreću, ali vrlo rijetko imaju priliku da čuju neko stručno mišljenje o tome.

Kada kažemo ” stručno” mišljenje, onda mislimo npr. na ljekare, nutricioniste, socijalne radnike i slično, a ne na tik – tok, google, ili instagram dijagnoze :/

Svjesni smo da ovo nije lak posao i da brojni faktori odlučuju o tome, ali ono što smo zaključili i oko čega smo se složili jeste :
Ukoliko bude političke volje, sve se može realizovati !

S tim u vezi, danas smo uputili nekoliko poslaničkih pitanja prema Pedagoškom zavodu TK i Ministarstvu obrazovanja Tuzlanskog kantona.

U skladu sa odgovorima koje očekujemo uskoro, radićemo na realizaciji ovog projekta.

Svjesni smo da ovo nije lak posao i da brojni faktori odlučuju o tome, ali ono što smo zaključili i oko čega smo se složili jeste : Ukoliko bude političke volje, sve se može realizovati !

S tim u vezi, danas smo uputili nekoliko poslaničkih pitanja  prema Pedagoškom zavodu TK i Ministarstvu obrazovanja Tuzlanskog kantona.
U skladu sa odgovorima koje očekujemo uskoro, radićemo na realizaciji ovog projekta.

Prije svega željela bih istaći da ništa ne bi bilo moguće bez velikog broja vrijednih učenika Srednje medicinske škole, našeg profesora demokratije Amira Ahmetovića te menadžmenta škole.

No, mi smo tek na početku. Ono što je najvažnije imamo dobru volju učenika Tuzlanskog kantona i neizbježnu političku volju. Jedni od rijetkih su zastupnici u Skupštini TK gđa. Lejla Vuković i gdin. Smajo Mandžić koji su nas saslušali te prepoznali važnost problema s kojima se mladi bore. Kvalitetna edukacija u školama nam je prijeko potrebna -Izjavila je Džana Hasić, učenica Srednje medicinske škole Tuzla za Crnu-Hroniku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79