Učesnici RTL-ove emisije pjevali Thompsonovu pjesmu koja veliča Herceg Bosnu

Učesnici RTL-ove emisije pjevali Thompsonovu pjesmu koja veliča Herceg Bosnu


Platforma “Negatori genocida” ukazala je na propust koji se dogodio u emisiji Večera za 5 na RTL televiziji, koji je izazvao reakcije javnosti.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“U emisiji Večera za 5, koja je emitovana 8. oktobra 2024. na RTL televiziji u 17:50 sati, dogodio se propust koji je izazvao reakcije javnosti, posebno u Bosni i Hercegovini.

Naime, učesnici ovog popularnog kulinarskog show programa otpjevali su pjesmu kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona pod nazivom Lijepa li si.

Thompson je poznat po svojim ultranacionalističkim stavovima, a sporna pjesma Lijepa li si veliča, među ostalim, paradržavnu tvorevinu Herceg-Bosnu.

Ova tvorevina povezana je s ratnim zločinima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini, a ideologija koja ju je oblikovala presuđena je kao zločinačka pred Međunarodnim sudom u Haagu. Njeno političko i vojno rukovodstvo osuđeno je na ukupno 111 godina zatvora.

Emitovanje ovakvog sadržaja na RTL-u, televiziji koja slovi za objektivnu i profesionalnu medijsku kuću, šokiralo je mnoge, posebno žrtve rata u BiH. Necenzurirano slavljenje projekta koji je rezultirao ratnim zločinima nije samo etički problem, već i pravni. Prema zakonima Bosne i Hercegovine, veličanje ratnih zločinaca i zločinačkih ideologija kažnjivo je djelo, a incident u programu RTL-a smatra se vrijeđanjem žrtava rata i njihovih porodica.

Pitanje je kako je moguće da ovakav sadržaj prođe kroz uredničku kontrolu te Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini od uredništva RTL-a očekuje da će ponuditi izvinjenje gledateljima, posebno onima iz Bosne i Hercegovine, gdje je emisija također vrlo popularna, a sporni dio iz emisije na svojim kanalima distribucije izbaciti”, ističu na stranici Negatorigenocida.info.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija