Učestale nesreće na gradilištima: Kakva je zaštita radnika na radu

Učestale nesreće na gradilištima: Kakva je zaštita radnika na radu


Nesreća na gradilištu u Bihaću, koja je rezultirala smrću 51-godišnjeg radnika nakon pada sa skele, ponovo je istaknula važnost sigurnosti i zaštite radnika na radnom mjestu.

Ovo je četvrti smrtni slučaj na gradilištima Unsko-sanskog kantona, istaknuto je iz Uprave inspekcijskih poslova USK.

Inspekcija je naglasila da je ključno da poslodavci osiguraju sigurno okruženje za svoje radnike, uključujući i redovnu provjeru zdravstvenih uvjeta radnika koji obavljaju rizične zadatke, poput rada na visini.

Sena Družić, inspektorica za zaštitu na radu, istaknula je kako je građevinski sektor posebno osjetljiv te da poslodavci često zapošljavaju radnike koji možda nisu adekvatno obučeni ili fizički pripremljeni za specifične zadatke.

Inače, u Inspekciji navode kako su velike migracije s ovih prostora dovele do deficita stručne radne snage, pa poslodavci često zapošljavaju osobe koje svojom stručnošću ili edukacijom ne ispunjavaju kriterijume koji se traže za obavljanje određenih poslova.

Podsjećamo da je u protekli četvrtak na gradilištu u naselju Ceravci, na području Bihaća, smrtno stradao 51-godišnji P.D., radnik iz ovoga grada. Prema raspoloživim informacijama, on je prilikom rada pao sa skele, sa velike visine, i usljed pada zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija