Udar na Vučića: Srbija ugrozila svoj evropski put zbog stava prema Rusiji

U Briselu je počela rasprava na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta posvećena ruskoj agresiji na Ukrajinu. Planirano je obraćanje predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, a bit će riječi i o susjednoj Srbiji.

Osim potpore herojskoj borbi ukrajinskog naroda, potpora Ukrajini za evropsku perspektivu i osude ruske invazije, zastupnici će uputiti i poruku Srbije zbog toga što je odbila podržati sankcije protiv Rusije čime je ugrozila i svoj proces pristupanja Evropskoj uniji. Izrazit će i “duboku zabrinutost” nastojanjima Rusije da destabilizuje Zapadni Balkan.

U nacrtu Rezolucije o kojoj će se glasati danas poslijepodne stoji da Evropski parlament “prima na znanje s dubokom zabrinutošću neprestana nastojanja Ruske Federacije za destabilizaciju Zapadnog Balkana i uplitanja u njihove demokratske procese”.

Parlament će osuditi one koji su izrazili potporu Rusiji nakon agresije protiv Ukrajine i pozdraviti potporu koju su pokazale one države Zapadnog Balkana koje su evroatlantski saveznici.

“Duboko žalimo što se Srbija nije pridružila EU sankcijama protiv Rusije, što narušava njezin pristupni proces u EU i izražavamo naše očekivanje da će se kandidati za članstvo u EU pridružiti ne samo zajedničkoj pravnoj stečevini već i zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU”, stoji u tekstu Rezolucije o kojoj će se glasati kasnije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da neće podržati sankcije protiv Rusije, a za pritisak optužuje Hrvatsku, medije i političare.

U EU raste frustracije ponašanjem Srbije. Iz Evropske komisije su samo ponovili da “očekuju od svih kandidata, prijatelja i istomišljenika, uključujući i Srbiju, da koordinirano promjene sankcije protiv Rusije”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79