Udruženja iz RS žele promijeniti nazive ulica u FBiH

Udruženja iz RS-a usprotivila su se nazivima ulica u Federaciji BiH po Aliji Izetbegoviću ili pripadnicima Armije BiH, zbog čega najavljuju inicijativu za vraćanje starih naziva ovih ulica.

Najveći broj žalbi zbog imena ulica veže se za Unsko-sanski kanton. Naime, u Bihaću se nalazi Aleja Alije Izetbegovića, Trg Zlatnih ljiljana, kao i ulice koje nose nazive Petog korpusa i njegovih brigada, te Bosanskih šehida, Bosanskih banova, ali i Treće satnije HVO-a i Pape Ivana Pavla Drugog.

U Bosanskoj Krupi, Bužimu i Cazinu ulice su nazvane po Aliji Izetbegoviću.

U Bosanskoj Krupi se nalazi Trg Alije Izetbegovića, Aleja Zlatnih ljiljana, ulice “Patriotske lige” i generala Armije BiH Mirsada Sedića, kao i one nazvane po brigadama Petog korpusa.

U Bužimu su dvije osnovne škole nazvane po poginulim pripadnicima Armije BiH – Osnovna škola “Suljo Mirvić” i OŠ “Mirsad Salkić”, dok u Velikoj Kladuši jedna osnovna škola nosi naziv “25. novembar”, a druga “1. mart”.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” Brane Pećanac smatra da preimenovanja ulica i ustanova u FBiH vode ka reviziji i poništavanju relevantnih historijskih činjenica, što se, kako kaže, posebno odnosi na nazive školskih i kulturnih ustanova kojima se daju imena osoba koje su odavno završile “na smetljištu historije”.

“Savez srpskih udruženja to rezolutno osuđuje i protivimo se devalviranju historijskih činjenica, zanemarivanju i poništavanju istine. Nažalost, ovo je smutno vrijeme i istinom komanduju oni koji imaju političku moć”, rekao je Pećanac za agenciju Srna.

On je naglasio da je pogotovo tragično što se školskim ustanovama u FBiH mijenjaju nazivi i daju imena osoba koje nemaju nikakve veza s obrazovanjem i kulturom, a koje, uz to, u historijskom kontekstu imaju negativnu ulogu.

Pećanac je rekao da će Savez srpskih udruženja uputiti apel institucijama FBiH i svima koji odlučuju o ovom pitanju.

“Šalje se ružna poruka mladima, učenicima. Stavljanjem na njihove obrazovne ustanove imena lica koja nemaju veze s kulturom predočavaju im se iskrivljene činjenice. Žalosno je da se to radi jer se vrijeđaju osjećaji i narušava se historijski legalitet i istinitost”, naglasio je Pećanac.

On smatra da sve ovo ne škodi samo Srbima, već i budućim naraštajima drugih naroda, te objasnio da se na ovaj način šalje pogrešna poruka mladima, te im se daju uputstva za pogrešno shvatanje istorije.

“Mi imamo toliko ličnosti iz kulture čija imena s ponosom mogu nositi školske i obrazovne ustanove – Ivo Andrić, Skender Kulenović, Meša Selimović i drugi. Njihova imena se mijenjaju imenima osoba koje su dokazale, pogotovo u Drugom svjetskom ratu, kao saradnici okupatora i fašističke ideologije”, rekao je Pećanac.

Pećanac je istakao da će Savez apelovati da se vrate stari nazivi ulica i ustanova u FBiH, te prestane s dezavuisanjem i mijenjanjem historije i istine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79