Ugljanin zabrinuto govorio o Izbornom zakonu u BiH: Sve podsjeća na riječi “pravit ćemo se da Bošnjaci uopće ne postoje”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejman Ugljanin izjavio je da ta stranka, kao parlamentarna stranka bošnjačkog naroda u Srbiji, zapaža da se u Bosni i Hercegovini od izbora, 2. oktobra 2022. godine, pri implementaciji izbornih rezultata, favorizuje velikosrpska i velikohrvatska nacionalna politika na štetu građanskog koncepta u Bosni i Hercegovini i da to podsjeća na dogovor Milošević-Tuđman u Karađorđevu iz 1992. godine o podjeli Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija

Ugljanin je u obraćanju medijima istakao da to podsjeća na riječi “pravit ćemo se da Bošnjaci uopće ne postoje”.

– U tom smislu zabrinjava činjenica da je visoki predstavnik OHR-a na dan izbora izvršio izmjenu Izbornog zakona BiH direktno na štetu bošnjačkog naroda, građana Bosanaca i na štetu građanskog koncepta u Bosni i Hercegovini. Građanska Bosna i Hercegovina, cjelovita, nedjeljiva, priznata u Ujedinjenim nacijama predstavlja vitalni nacionalni interes svih Bošnjaka u svim državama koje su nastale na prostoru bivše SFRJ. Smatramo da je za pravedan i trajan mir na zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjini ili zajednici – naveo je Ugljanin govoreći o rješavanju statusa Bošnjaka u državama nastalim na bivšem prostoru SFRJ.

On je, osvrnuvši se na sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, ponovio da SDA Sandžaka pozdravlja tas sporazum i da njegova implementacija predstavlja “veliko olakšanja za sve građane Sandžaka koji su više decenija bili taoci tenzija između Srbije i Kosova”.

Ugljanin je pozvao predsjednika Srbije da, kako je naglasio, pokrene postupak za rješavanje statusa Bošnjaka Sandžaka i statusa Albanaca u Preševskoj dolini, sa međunarodnim standardima i time nametne pozitivan princip za rješavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevečinskih zajednica na Kosovu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79