Ugrožen rad Agencija: BiH bi mogla brzo ostati bez ličnih, vozačkih, pasoša

U petak je portal Crna hronika pisao o nestašici izvoda iz matične knjige rođenih u Gradu Mostaru, što je samo jedan od znakova ozbiljnih problema s izdavanjem osobnih dokumenata u Bosni i Hercegovini. Agencija za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u BiH uputila je pisanu obavijest Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj navodi da im je ugrožen rad zbog nedostatka sredstava.

Prema saopćenju Grada Mostara, Grad se suočava s problemom jer su na kraju zalihe izvoda iz matične knjige rođenih, a nemogućnost nabavke novih iz FMUP-a dodatno komplicira situaciju. Građani se mole da pronađu prijelazno rješenje, poput čuvanja originala, dok se traje nestašica.

Osim u Mostaru, čini se da bi problemi s izdavanjem ličnih dokumenata mogli postati širi u BiH. IDDEEA navodi da su sredstva koja im stoje na raspolaganju nedostatna i da su suočeni s niskom gornjom granicom rashoda, te da nemaju mogućnost osigurati kontinuirano poslovanje. Ova agencija igra ključnu ulogu u izdavanju ličnih sokumenata, vozačkih dozvola i drugih identifikacijskih dokumenata, te vođenju evidencija i razmjeni podataka među institucijama.

Dodatno, ističu da su godinama bez kapitalnih nabavki, što rezultira zastarjelom opremom, posebno u Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata.

Situacija ukazuje na potrebu hitnih koraka kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje agencije i izbjegle ozbiljne posljedice za građane BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79