Ugrožena stoljetna šuma na Tjentištu, RS ponovo traži dozvolu za dolazak helikoptera iz Srbije

Ugrožena stoljetna šuma na Tjentištu, RS ponovo traži dozvolu za dolazak helikoptera iz Srbije


Požar u Nacionalnom parku “Sutjeska” na lokalitetu Tjentišta ozbiljno prijeti stoljetnoj crnogoričnoj šumi, a direktor Republičke uprave Civilne zaštite, Boris Trninić, istakao je potrebu za hitnim angažovanjem helikoptera iz Srbije.

“U proteklih 48 sati ulažu se ogromni napori da se spriječi širenje požara na Tjentištu. Ljudski i tehnički resursi si skoro iscrpljeni i ukoliko ne bude angažovan veći vazduhoplov za gašenje požara iz Republike Srbije može doći do ekološke katastrofe u prašumi Perućica i na cijeloj teritoriji Nacionalnog parka Sutjeska”, naveo je Trninić.

Ukoliko ne bude angažovan helikopter iz Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije, situacija bi mogla eskalirati u ekološku katastrofu, naročito u prašumi Perućica i na cijelom području Nacionalnog parka Sutjeska.

Prema Trninićevim riječima, postoji realna opasnost od nesagledivih šteta i katastrofe u ekološkom i materijalnom smislu, s obzirom na to da je ugroženo veliko područje sa najkvalitetnijom šumom u jugoistočnoj Evropi.

On je apelovao na institucije BiH da stave politiku u drugi plan i odobre dolet helikoptera za gašenje požara tipa Kamov iz Srbije, koji bi značajno pomogao u kontrolisanju požara i spriječavanju nesagledivih posljedica.

Na terenu su trenutno angažovani svi raspoloživi ljudski resursi i materijalna sredstva, uključujući Nacionalni park “Sutjeska”, Vatrogasnu jedinicu Foča, Šumsko gazdinstvo iz Foče, Helikopterski servis Republike Srpske, te timove Republičke uprave Civilne zaštite.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija