Foto: Crna Hronika
Sarajevo postaje svjetske metropola: Rekordan broj dolazaka i noćenjima turista zahvaljujući novim avionskim linijama

Sarajevo postaje svjetske metropola: Rekordan broj dolazaka i noćenjima turista zahvaljujući novim avionskim linijama


Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Haris Fazlagić, izjavio je da je Sarajevo ove godine zabilježilo impresivne rezultate u turizmu, s porastom dolazaka turista za 29% i noćenja za 26% u prvih sedam mjeseci, u poređenju s istim periodom prošle godine.

Ovaj značajan rast pripisuje se otvaranju novih direktnih avionskih linija i organizaciji velikih događaja poput Sarajevo Film Festivala i “Red Bull Showrun-a”.

Fazlagić je naglasio da su zadovoljni turisti najbolji ambasadori Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer u svoje domovine nose najljepše utiske o glavnom gradu. Posebno se raduje povratku kineskih turista, koji su 2019. godine činili najveći broj posjetilaca Sarajeva. Kineski turisti su posebno zainteresirani za posjete lokalitetima vezanim za kultni film “Valter brani Sarajevo”.

Sarajevo Film Festival, kao najveći brend glavnog grada u festivalskom i promotivnom smislu, ima ključnu ulogu u promociji Sarajeva. Fazlagić je istakao da Turistička zajednica Kantona Sarajevo aktivno podržava organizaciju SFF-a, što doprinosi sve većem broju turista svake godine.

Fazlagić je također ukazao na bogatu turističku ponudu Sarajeva koja obuhvata kulturno-historijske znamenitosti, vjerski turizam, ratni turizam, te prirodne ljepote. Posebno je istakao strateški položaj Sarajeva kao sjecišta istoka i zapada, te multikulturalnu baštinu koja čini grad posebnim.

Iako je zadovoljan postignutim rezultatima, Fazlagić upozorava na probleme poput sive ekonomije, neprijavljivanja smještaja, nedostatka javnih toaleta i čistoće grada, koji još uvijek predstavljaju izazove za razvoj turizma. On poziva nadležne institucije da aktivno rade na rješavanju ovih problema, jer će to unaprijediti turističku ponudu i dodatno povećati ekonomske koristi za građane.

Fazlagić je također posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida, koji se našao na vrhu liste najatraktivnijih turističkih destinacija u BiH prema TripAdvisoru. Ovaj muzej, kao i ostali muzeji u okviru Bosanskih muzeja sjećanja, igraju ključnu ulogu u očuvanju kulture sjećanja i edukaciji posjetilaca o ratnim događajima u Bosni i Hercegovini. Direktorica Bosanskih muzeja sjećanja, Merisa Topalović, istakla je da su ovi muzeji među najpoželjnijim destinacijama za posjetu u BiH, te da su ponosni na svoj rad i doprinos očuvanju historijskog naslijeđa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija