Foto: Crna Hronika
Zašto su službenici SIPA-e ušli u prostorije VSTV-a, a po nalogu Suda BiH: Debevec namještao sudije prijateljima!?

Zašto su službenici SIPA-e ušli u prostorije VSTV-a, a po nalogu Suda BiH: Debevec namještao sudije prijateljima!?


Debevec je ovakve postupke posebno primjenjivao u predmetima koji su se odnosili na njemu bliske osobe.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u petak, po nalogu Suda BiH, izvršili pretres prostorija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u sklopu operacije “Kodeks”.

U okviru proširene istrage koju provodi Tužilaštvo BiH protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, pripadnici SIPA-e su pretresli CMS server Suda BiH zbog sumnje na zloupotrebe prilikom raspodjele predmeta sudijama.

Pretres od strane SIPA-e proveden je u prostorijama VSTV-a, gdje se nalazi CMS server. Prema informacijama „Dnevnog avaza“, Tužilaštvo je usmjerilo istragu na to kako je osumnjičeni Debevec, kao predsjednik Suda, manipulirao predmetima koristeći CMS sistem!

Utjecaj na predmete

Konkretno, istražuje se kako je, kao čelni čovjek najvažnije pravosudne institucije u državi, namještao članove sudskih vijeća i sudije koji su mu bili lojalni.

Ovi postupci Debevca su se posebno odnosili na predmete povezane s njemu bliskim osobama, kao što su Osman Mehmedagić Osmica, Fadil Novalić, Dragan Mektić, i mnogi drugi. Smatra se da je Debevec ovim radnjama direktno utjecao na ishode predmeta i sudske procese.

Debevec je ove radnje naročito primjenjivao u predmetima vezanim za osobe s kojima je bio blizak, poput Osmana Mehmedagića Osmice, Fadila Novalića, Dragana Mektića i drugih. Vjeruje se da je svojim postupcima direktno utjecao na ishode tih predmeta i sudskih procesa.

Pod optužbom bi se mogao naći i zaposlenik Suda BiH, Milisav Pijuk, koji je već ranije uhapšen u vezi s ovim slučajem. Moguće je da će se predmet razdvojiti ili da će se postići sporazum o priznanju krivice, što izgleda vrlo vjerovatno.

Iako su Debevec i Osmica uhapšeni sredinom decembra prošle godine, sada se nalaze na slobodi uz mjere zabrane nakon što su proveli tri mjeseca u pritvoru, a situacija oko njih je prilično jasna.

Brojne zloupotrebe

Optužuju se za zloupotrebu položaja, uništavanje dokaza o nezakonitom prisluškivanju, lažno predstavljanje i primanje mita.

U toku istrage, Tužilaštvo je saslušalo više od 50 svjedoka povezanih s Debevcom i Osmicom. Većina svjedoka su zaposlenici Suda i OSA-e, koji su detaljno opisali kako su postupali prema Debevcovim uputama.

Svjedok je tužiteljici Tužilaštva BiH, Bojani Jolović, detaljno objasnio sve zadatke koje je bio prisiljen obavljati po naredbi Osmice i Debevca, uključujući i uništavanje više od 60 akata o prisluškivanju. Također je jasno izložio razloge za prisluškivanje dežurnih sudija Suda BiH i dvojice saradnika Tužilaštva BiH.

Priča o “agentima” OSA-e predstavlja tek manji segment zloupotreba koje se pripisuju Debevcu, a za kojeg se tvrdi da se lažno predstavljao kao Dževdet i Dževad.

VSTV: Pretres se odnosi isključivo na Sud BiH

Kako bismo objektivno informirali javnost o brojnim novinarskim upitima i medijskim izvještajima, želimo obavijestiti da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema nalogu Suda Bosne i Hercegovine, izvršili pretres Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CSM) u vezi s predmetima Suda BiH, navedeno je u saopćenju VSTV-a.

“Želimo podsjetiti javnost da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine uspostavilo CMS, putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju svoje predmete. Ovaj pretres se ne odnosi na cijeli sistem, već isključivo na Sud Bosne i Hercegovine”, navedeno je iz VSTV-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija